El president dels EUA, George W. Bush, que va iniciar el seu mandat sota l'ombra de l'11-S i el tanca sota el pes d'una desastrosa crisi econòmica, se n'anirà com un dels mandataris més impopulars de la història. Bush deixarà al seu substitut nombrosos problemes pendents de resoldre i una població molt descontenta amb el camí actual. El problema principal, sens dubte, serà la crisi econòmica, que condicionarà el comportament del nou president almenys durant el seu primer any en el poder, i potser els dos primers.

Bush ha realitzat nombroses intervencions públiques sobre la marxa de l'economia, però la seva gran impopularitat ha impedit que les seves declaracions hagin fet gaire per tranquil·litzar l'electorat. El president ha estat un dels principals promotors del pla de rescat financer valorat en 700.000 dòlars. La Casa Blanca ha indicat que està oberta a una segona iniciativa per estimular l'economia, similar a la que fa uns mesos va tornar prop de 158.000 dòlars en impostos als contribuents.

La idea és estimular el consum perquè reactivi l'economia en moments en els quals els contribuents opten per l'estalvi davant el temor a una recessió. Però això contribuiria a agreujar un dèficit fiscal, que ja arriba als 454.800 milions de dòlars. Està clar, per tant, que el proper president haurà de prendre dures decisions fiscals i, sens dubte, retallar partides pressupostàries i promeses electorals incomplibles. No serà l'única decisió complicada que esperi el successor de Bush a la Casa Blanca en els seus primers mesos en el càrrec.

Encara no està tancat l'acord amb el Govern iraquià sobre el futur de les tropes nord-americanes al país àrab, que segons s'ha filtrat, legalitzaria aquesta presència per als propers tres anys. La Casa Blanca assegura que aquestes negociacions avancen amb fluïdesa, i Bush, que deixarà la guerra de l'Iraq com el seu gran llegat com a president, espera poder completar el pacte abans de la seva marxa. Però correspondrà al seu successor determinar quan i com aquests soldats, entorn dels 140.000, tornaran a casa.

Situació a l'Afganistan

Una altra gran "patata calenta" que Bush deixarà al seu successor és què fer a l'Afganistan, on el moviment talibà ha ressorgit i on la xarxa terrorista Al-Qaeda ha trobat refugi a la zona fronterera del nord-est del Pakistan.

És possible que Bush tampoc aconsegueixi resoldre en els dos mesos i mig de mandat que li queden l'aprovació al Congrés dels tractats de lliure comerç pendents amb Colòmbia, Panamà i Corea del Sud. Però a llarg termini, la principal tasca que el president nord-americà deixarà al seu successor serà restablir el prestigi dels EUA a l'exterior -molt disminuït arran de la guerra a l'Iraq- i la il·lusió a l'electorat. Recuperar l'optimisme dels nord-americans serà una tasca difícil.