En aquesta llarga contesa electoral, el factor racial ha estat un element latent i conflictiu que els demòcrates han volgut evitar en tot moment, fet que ha quedat clar en l'absència d'imatges d'Obama amb multituds negres durant la campanya. A més, Obama -criat i educat entre blancs, encara que de pell negra- ha hagut de moure's durant la campanya per la línia fina que separa aquests dos mons, per evitar que se l'identifiqui com el candidat dels afroamericans, fet que hauria provocat rebuig en la majoria blanca del país.

Així, el senador per Illinois ha parlat en la seva campanya de racisme i de falta d'igualtat, però ha evitat referències directes al llegat del reverend Martin Luther King, que va encapçalar el moviment de drets civils fa 40 anys amb el seu somni d'un país on no es jutgés la gent pel color de pell, sinó per la forma de ser.

Al candidat demòcrata, no obstant això, no li ha fet falta apel·lar al votant afroamericà per guanyar la seva adhesió. El seu meteòric ascens en aquesta contesa presidencial ha generat una descàrrega electritzant en la població negra del país, tradicionalment molt desencantada amb la política. Des de Mississipí a Denver, o des de Virginia a Louisiana, els mítings d'Obama són un espectacle esgarrifós d'homes i dones de color, que van patir la duresa de la segregació racial amb ràbia i impotència, i que veuen, amb llàgrimes als ulls, un d'ells en la lluita per la Casa Blanca.

Jimmy Harold, un afroamericà de Mississipí de 61 anys, mai va creure que viuria per veure cartells d'un candidat negre a la Presidència, especialment per a algú com ell, que durant la seva joventut, no podia entrar en els restaurants i havia de seure en la part de darrere de l'autobús. "No podia haver imaginat que veuria un afroamericà arribar tan ?lluny", va dir Harold, un dels activistes que posa veu a l'onada d'optimisme i orgull que s'ha deslligat entre la població negra.

Les xifres parlen per elles soles. Les enquestes revelen que el candidat afroamericà compta amb un suport ferri entre els que tenen el seu mateix color de pell, uns 37 milions de persones al país, el 12 per cent de la població. Segons les últimes dades del Centre d'Estudis Polítics i Econòmics, a Washington, el 84 per cent dels votants negres s'identifiquen com a partidaris d'Obama, i un 10 per cent -molts d'ells ancians reticents a donar la seva opinió- estan indecisos. Aquesta enquesta atribueix a John McCain, només un suport del 6 per cent. Alguns argumenten que aquest suport no cal atribuir-lo al color de la pell d'Obama, sinó a la seva ideologia demòcrata.