Un exèrcit de voluntaris demòcrates i republicans demanaven ahir el vot porta a porta a tot Estats Units en plè compte enrere per a les eleccions de demà, en les quals segons les enquestes canviarà el mapa polític del país.

Els demòcrates parteixen com a favorits per a la cita del 4 de novembre, quan els nord-americans elegiran el seu pròxim president, renovaran la Cambra de Representants, un terç del Senat i 11 governadors. A només un dia dels comicis, el diari The Washington Post assegurava ahir en un article de portada que l'aspirant demòcrata a la Casa Blanca Barack Obama té suficient suport per assegurar la presidència. Tot i així, el candidat republicà John McCain no tira la tovallola i assegura que demà hi pot haver sorpreses. "Guanyarem aquestes eleccions. Ho sento, ho sé", va dir ahir el senador per Arizona durant un míting a Pennsilvània, un estat en el qual els republicans han llançat una agressiva campanya, malgrat que els sondejos donen Obama com favorit. "Mac torna a estar aquí", va afegir el senador, famós per les seves resurreccions polítiques.

A l'espera que els votants emetin el seu veredicte, les campanyes van desplegar sobre el terreny centenars i centenars de milers de voluntaris, que van anar ahir de porta en porta per tot el país sol·licitant el vot per als seus candidats. Segons Donald Green i Alan Gerber, dos professors de la Universitat de Yale, la sol·licitud del vot porta a porta és el millor sistema per a la mobilització d'electors, en generar un vot de mitjana per cada 14 visites. Les telefonades, que també es realitzen aquest cap de setmana des dels milers d'oficines de les campanyes, són el segon millor mètode. Temo Figueroa, director de l'equip de Obama per al vot llatí, va explicar en una entrevista que la campanya del demòcrata té una xarxa de voluntaris molt superior a la de McCain. "Aquest és el nostre principal avantatge", va afirmar Figueroa, qui va assenyalar que només a Florida, un dels estats clau de la ?campanya, tenen 200.000 voluntaris.

La campanya d'Obama compta amb diversos milions de voluntaris, enfront dels prop d'un milió de McCain. Malgrat tenir menys recursos, els republicans asseguren haver realitzat més de cinc milions de telefonades en l'última setmana i haver trucat a diversos milions de portes, una xifra molt superior als prop de dos milions en la mateixa setmana de les presidencials del 2004.

A tot l'anterior cal sumar iniciatives com la de l'organització MoveOn.Org, pròxima als demòcrates, que ha llançat un vídeo personalitzat que envia per correu electrònic per animar els joves a complir amb el seu deure ciutadà. El vídeo en qüestió mostra un informatiu televisiu postelectoral en el qual McCain aconsegueix guanyar les eleccions per un sol vot, el de la persona que rep el correu. Almenys 10 milions de persones han enviat el vídeo a amics, parents o coneguts.

Les campanyes compten també amb famosos per inspirar els votants: Obama va aparèixer ahir amb el cantant Bruce Springsteen, i McCain va estar divendres amb el governador de Califòrnia, Arnold Schwarzenegger.

Els experts apunten que aquest esforç de mobilització per part de les dues campanyes sense precedents i l'enorme interès a aquesta campanya podria traduir-se en un rècord d'assistència a les urnes als EUA, un dels països amb una taxa més baixa de participació de les nacions desenvolupades.