El diputat d'UPN Santiago Cervera es va donar ahir de baixa de la formació navarresa i avui mateix s'afiliarà al PP de la comunitat foral. El Comitè Executiu Nacional del PP es reunirà avui per, entre d'altres assumptes, procedir a la constitució de la Comissió Gestora a Navarra, en la qual estarà integrat el ja exdiputat d'UPN al costat d'altres 20 càrrecs de la formació navarresa que també passar a formar part del nou PP a la comunitat foral.

Cervera estava pendent de reunir-se ahir amb el Comitè de Disciplina d'UPN per donar una solució a l'expedient obert, que al final s'ha solucionat amb la seva baixa del partit. Ha estat el punt final a una vinculació de més de 20 anys i el desenllaç a diverses desavinences que van sorgir quan el president de Navarra i líder d'UPN, Miguel Sanz, va avançar a inicis de setembre que el seu partit podria donar auport als Pressupostos Generals de l'Estat de 2009.

El Consell Polític de la formació navarresa va decidir poc després que els dos diputats al Congrés, Carlos Salvador i el mateix Cervera, havien d'abstenir-se en la votació de les esmenes a la totalitat del projecte pressupostari, fet que topava amb els interessos del PP, que havia presentat una proposta de devolució i s'havia posicionat clarament en contra dels Comptes.

Finalment, Salvador va acatar l'ordre del seu partit, no així Cervera, que va seguir l'ortodòxia del grup popular i va votar a favor de la devolució dels Pressupostos. Per a llavors, el 20 d'octubre, Sanz havia decidit expedientar el diputat, fet que dies més tard es va traduir en la suspensió de militància, la mateixa sanció que el Comitè de Disciplina d'UPN havia imposat a Jaime Ignacio del Burgo.

Aquest es va donar de baixa poc després de conèixer el càstig, però Cervera va optar per acudir a la crida del Comitè de Disciplina, entrevista que s'huria d'haver produït ahir mateix i que al final no va tenir lloc per incompareixença del parlamentari.

Cervera formarà part de la Comissió Gestora del PP a Navarra, la constitució de la qual tindrà lloc avui una vegada ho aprovi el Comitè Executiu Nacional dels populars. El segell del PP en la comunitat foral podrà, per tant, constituir una Gestora d'aproximadament una vintena d'integrants, tal com era la seva intenció.

Per la seva part, el director general de Salut del Govern de Navarra, Enrique Martín de Marcos, va cessar del seu càrrec ahir després d'haver-se afiliat al PP i haver abandonat UPN.

Finalment, la vicepresidenta d'UPN i probable successora de Miguel Sanz, Yolanda Barcina, va intentar calmar els ànims apuntant a possibles "vincles" futurs amb el Partit Popular.