La Direcció General de la Policia i la Guàrdia Civil ha decidit obrir expedient a entre vuit i deu agents de l'Institut Armat que es van manifestar el passat 18 d'octubre a Madrid reivindicant, entre d'altres coses, millores salarials que acostin el seu sou i el dels membres del Cos Nacional de Policia a altres agents autonòmics. En els propers dies, la Direcció notificarà els expedients als guàrdies civils afectats, l'obertura dels quals arriba amb el vistiplau del ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Segons el criteri d'Interior, les lleis orgàniques aprovades al final de l'anterior legislatura prohibeixen expressament als guàrdies civils participar en actes de ?naturalesa sindical. El director de Policia i Guàrdia Civil, Francisco Javier ?Velázquez, va signar una circular, distribuïda entre totes les unitats de la Benemèrita dies abans de la manifestació, advertint que els agents que hi anessin podrien ?incórrer en dues faltes molt greus, una per contravenir la Llei i una ?altra per desacatar l'ordre que se'ls donava a través d'aquesta circular.

Malgrat les advertències, un bon nombre d'agents de l'Institut Armat van acudir a l'acte. L'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), que es va retirar com a convocant però va animar els agents a acudir, va xifrar l'assistència dels guàrdies en més de 3.000. Abans que comencés l'acte, el secretari general d'AUGC, Alberto Moya, va afirmar que les advertències del Velázquez només havien servit d'"esperó" per a l'afluència massiva de guàrdies. Els agents expedientats hauran de prestar declaració davant l'instructor.