Els nord-americans es van amuntegar ahir davant els punts de votació en unes eleccions que, passi el que passi, ja són històriques, en ser les que han generat una despesa econòmica més alta en les campanyes electorals dels dos candidats, Barack Obama i John McCain. D'entrada, són ja notícia per haver arribat a uns nivells de participació que, a falta de xifres oficials a l'hora de tancar aquesta edició, semblaven haver assolit nivells rècord en tot el país, a jutjar per les grans cues registrades a tot arreu durant la jornada.

Des de l'estat de Maine, a l'extrem nord-oriental del país, fins a Califòrnia, al sud-oest, els nord-americans van matinar per dipositar el vot que elegirà el successor del president republicà George W. Bush, la totalitat de la Cambra de Representants, un terç del Senat i 11 governadors. "Mai hauríem cregut que hi hauria tanta gent. Tot ha funcionat bé i estem intentant accelerar el procés", explicava Susan Lyon, funcionària d'eleccions del comtat de Fairfax, a Virgínia.

Lyon feia aquestes afirmacions quan només havien passat dues hores des de l'obertura dels col·legis electorals de l'estat, i va calcular que en aquells moments en la seva circumscripció ja havia votat més del 30 per cent dels electors. Per exemple, les projeccions assenyalaven que a Ohio, estat considerat clau, la participació superaria el 80 per cent, un nivell inusual en un país on el vot no és ?obligatori. Els analistes calculaven que podien arribar a votar uns 130 milions de persones. A causa de l'alta participació, en molts col·legis els electors van haver d'esperar més d'una hora per poder exercir el seu dret al vot.

Davant aquesta situació, Obama i McCain van fer ahir mateix els últims esforços per aconseguir el vot dels indecisos. Així, Obama, després de votar en la seva ciutat, Chicago, es va dirigir a Indiana, on va intentar convèncer els més endarrerits. "Podem canviar aquest país", va proclamar. "Vostè i jo ho sabem. Vostè pot sentir en el seu intestí que alguna cosa està passant, que és hora de caminar junts". El senador per Illinois va exercir el seu dret al vot juntament amb la seva dona Michelle, i les seves dues filles, poc després de dos quarts de vuit del matí. "He observat que Michelle s'ha pres el seu temps per votar, així que he hagut de comprovar que ha votat a favor meu", va explicar irònicament el candidat demòcrata.

El candidat republicà va votar més tard, cap a les 9 del matí, a l'Església Metodista de Phoenix, juntament amb la seva dona Cindy. Tots dos van ser rebuts entre crits de joia. "Gràcies senador, t'estimem", cridaven els seus seguidors. McCain portava un adhesiu a la solapa en què es llegia "He votat en el dia d'avui", en una crida al vot. També van votar els dos candidats a la vicepresidència, Joe Biden i ?Sarah Palin. El primer ho va fer a Delaware, acompanyat de la seva dona i de la seva veterana mare, de 91 anys. Per la seva banda, la governadora Palin va votar a Wasilla (Alaska), al costat del seu marit.

L'aposta de Karl Rove

En una nova mostra del pessimisme que hi havia entre alguns republicans, Karl Rove, que va ser durant anys el principal assessor del president George W. Bush, va vaticinar ahir una victòria d'Obama per golejada. Segons l'opinió de Rove, el candidat demòcrata podria acabar obtenint 338 dels 538 vots electorals que hi ha en joc al país, molt per sobre dels 270 que necessita per assegurar-se la presidència. McCain, per contra, només 200, segons l'estrateg.

Finalment, uns 200 partidaris del candidat republicà es van reunitr ahir a la nit en un cèntric local de Madrid per seguir amb "il·lusió", "esperança" i "optimisme" la nit electoral als Estats Units. El president de la plataforma Spain for McCain, Edward Ruf, va assenyalar que "tenim una llarguíssima nit per endavant, en la qual pot passar qualsevol cosa".