Segons l'exlíder del PCE, cal refundar l'esquerra i 'no ho pot fer ni el vell partit comunista ni la socialdemocràcia'. Carrillo ha fet aquestes declaracions en una entrevista que li han fet als Matins de TV3 per presentar el seu llibre 'La crispación en España'.

Carrillo ha parlat dels fets de Paracuellos, les matances de milers de presoners contraris al bàndol republicà aprofitant el seu trasllat de diferents presons madrilenyes entre el 7 de novembre i el 4 de desembre de 1936, i ha dit que no se'n sent responsable perquè varen ser 'accions impulsives i sense control de la reraguarda que estava molt irritada'. 'L'únic error que vaig cometre va ser no saber protegir els evaquats', ha dit. En aquest sentit ha afegit que 'de tota manera si en fos responsable 40 anys d'exili ja és prou condemna. No és l'afusellament que haurien volgut molts si m'hagués quedat però és una condemna prou llarga', ha dit. Carrillo també ha dit que la Guerra Civil espanyola s'hagués pogut evitar i que va ser plantejada com una part de la II Guerra Mundial'.

En el seu llibre Carrillo parla de la crispació que pateix la societat espanyola i assegura que hi ha contribuit molt l'església i la dreta. Segons l'exlíder comunista, que ha manifestat que s'ha penedit d'alguns errors de joventut però que quant a les idees té les mateixes que tenia quan va ingressar al Partit Comunista als 20 anys, 'Espanya té una dreta reaccionària que es pensa que el govern li pertany per dret diví i que quan l'esquerra l'ocupa infringeix la llei'. 'A Espanya falta una dreta europea autònoma de l'Església', ha afegit.

Carrillo també s'ha referit al guanyador de les eleccions nord-americanes, Barack Obama de qui ha dit que no és un revolucionari, però que representa l'esquerra americana amb les seves característiques pròpies. Per Carrillo 'el triomf d'Obama hauria de significar una distensió de la situació mundial'.