El director del Centre Nacional d'Intel·ligència, Alberto Saiz, va donar a entendre ahir, en la seva compareixença davant la Comissió de Despeses Reservades del Congrés, que es va pagar un rescat per l'alliberament del tonyinaire basc Playa de Bakio el mes d'abril passat, i que el servei d'intel·ligència espanyol va donar suport a l'armador del vaixell en les negociacions amb el grup de pirates, encara que no va encapçalar l'esmentat procés.

Tots els presents a la reunió a porta tancada van donar per fet el pagament del rescat, després d'haver escoltat les explicacions del responsable de l'espionatge espanyol. El pagament per l'alliberament del tonyinaire, estimat en 1,5 milions de dòlars, no va ser confirmat en el seu moment pel Govern.

Després del segrest del pesquer el passat 20 d'abril, el Centre Nacional d'Intel·ligència va enviar a la costa de Somàlia diversos dels seus agents en un dels vols desplegats pel Ministeri de Defensa en el marc de l'operatiu militar per aconseguir l'alliberament del vaixell.

Versions contradictòries

El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) descarta que existeixi col·laboració entre la pirateria i els grups terroristes islamistes establerts a l'àrea de la Banya d'Àfrica, en la qual ha reforçat la presència "estable i permanent" que mantenia des de fa uns quants anys.

La versió del CNI contradiu el testimoni d'un familiar del pirata somali Hussein Ali, qui va assegurar el mes d'octubre passat que el grup terrorista Al Shabaab havia rebut el 5 per cent del rescat d'1,5 milions de dòlars (aproximadament un milió d'euros) pagat per l'alliberament del tonyinaire basc.