Al proper president dels Estats Units, Barack Obama, l'espera des d'ara la tasca de complir les enormes expectatives que ha aixecat al seu país i d'ajustar les seves promeses a la realitat d'una crisi econòmica profunda. L'eufòria encara envolta els seus partidaris, que van celebrar la victòria amb botzines i banderoles fins a la matinada en moltes ciutats del país, en una festa espontània inusitada que va portar milers de persones fins i tot davant de les reixes de la Casa Blanca. No obstant això, l'equip d'Obama, que fa mesos que es prepara per a la transició, sap que els problemes del país són massa importants per adormir-se.

El senador per Illinois hereta dues guerres, una economia feta miques i un Ossama bin Laden, líder d'Al-Qaeda, encara detcidit a atemptar contra els Estats Units. A més, haurà de gestionar la retirada de l'Iraq. Fonts de la campanya van indicar que Obama podria anunciar els principals membres del seu gabinet aquesta setmana.

Amb això, intentarà evitar els errors de Bill Clinton, que el 1992 va guanyar la Casa Blanca avalat amb una majoria demòcrata al Congrés, però la falta de disciplina del qual en el relleu de poder va posar les bases d'un mal inici. El seu error va ser voler fer-ho tot al mateix temps.

En aquest sentit, el principal favorit per dirigir la transició entre George Bush i Obama és John D. Podesta, l'antic cap de gabinet de Bill Clinton. Una altra de les decisions que estan discutint els assessors del senador per Illinois és la possibilitat de mantenir Robert Gates com a secretari de Defensa, amb l'objectiu d'agilitar la sortida de les tropes de l'Iraq quan sigui possible. Per a cap de gabinet d'Obama sona com a favorit Rep Rahm Enmanuel, amic i aliat a Chicago del president electe, i és possible que s'anunciï en uns dies.

El que sembla inevitable és que el president electe es veurà obligat a abaixar el to de les seves promeses electorals tenint en compte la crisi econòmica. L'economia serà el tema més urgent i els seus assessors han indicat que preveuen que Obama anunciï en els propers dies el seu secretari del Tresor, que haurà de ser ratificat en el càrrec pel Senat. El Congrés podria no esperar tant per aprovar l'estímul fiscal proposat per Obama, per valor de 175.000 milions de dòlars.