Amb la victòria del demòcrata Barack Obama en les eleccions presidencials dels Estats Units s'obre una nova etapa en les relacions amb Espanya, després de vuit anys de cert distanciament en les relacions personals, segons va reconèixer ahir el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos. Per això, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va anunciar que "el nou president dels EUA tindrà en Espanya i el seu Govern un amic i un aliat fidel", i el líder del PP, Mariano Rajoy, va assegurar esperar que amb Obama les relacions "siguin les millors possibles", tot reclamant al president del Govern que atorgui "la prioritat necessària" a aquestes relacions.

Zapatero va considerar que la jornada electoral als Estats Units havia posat de manifest "la força imparable del vot per canviar les coses". Segons va assegurar, l'elecció d'Obama com a president dels EUA "obre un nou període d'esperança" tant per a aquest país com "per al món" en un moment "decisiu en la transformació del món".

Per la seva banda, Rajoy va considerar que en les eleccions "s'ha posat una altra vegada de manifest per què els EUA són una gran potència mundial i no només en matèria econòmica, són una potència democràtica". El president del PP va traslladar la seva felicitació als dos candidats "pel treball desenvolupat, per la tenacitat amb la qual han perseguit la victòria i pel clar missatge d'unitat i integració que han transmès a la nació en els seus missatges de matinada".

Paral·lelament, la majoria dels països de tot el món van rebre amb alegria el canvi en la presidència de la Casa Blanca. Els més efusius en aquest aspecte van ser els diferents organismes de la Unió Europea, juntament amb els països africans, als quals Obama els va fer nombroses promeses durant la seva campanya. Mentrestant, Rússia ha estat la més freda amb el nou inquilí, i fins i tot ha desplegat una nova bateria de míssils en el mar Bàltic. Per la seva banda, altres regions en conflicte, com l'Iraq, el Pakistan o Palestina, es van mostrar alegres, però van demanar al nou president pau i estabilitat. Així mateix, els països més representatius de Llatinoamèrica, Veneçuela i el Brasil, també van rebre amb alegria la nova elecció.

Contactes amb la UE

Així, l'Alt Representant de la Unió Europea per a Política Exterior i la Seguretat Comuna, Javier Solana, va afirmar que "hi haurà contactes en les properes setmanes" entre la Unió Europea i el nou president, abans que "prengui possessió", encara que sigui "de manera informal".

De la mateixa manera, el secretari general de l'ONU, Ban Ki Moon, va manifestar el desig de treballar directament amb Obamal. A més, va qualificar l'oportunitat d'"històrica", tot afegint que "si hi ha hagut un moment perquè el món s'uneixi, és aquest".

Però, sens dubte, la rebuda més freda va ser del president rus, Dmitri Medvedev, que no va felicitar Obama per la victòria, i únicament va dir que la nova Administració "té una oportunitat per aconseguir la plena relació amb Rússia", aprofitant per anunciar que desplegarà una petita bateria de míssils a la regió bàltica.