La principal proposta de la UE serà reforçar el paper del Fons Monetari Internacional (FMI) i convertir-lo en el guardià de l'estabilitat financera mundial, segons es recull en l'esborrany de conclusions elaborat per la presidència francesa.

Els ministres d'Economia ja van arribar dimarts passat a un principi d'acord sobre la posició que presentarà la UE a la cimera de Washington, en què ja s'incloïa el reforç del paper de l'FMI i es rebaixaven lleugerament les pretensions de França de regular a tots els actors i instruments financers.

Tant la ministra francesa de Finances, Christine Lagarde, com el comissari d'Assumptes Econòmics, Joaquín Almunia, o el vicepresident del Govern, Pedro Solbes, han coincidit que el Fons ha de ser la "peça central" de la nova arquitectura financera.

Es tracta de "transformar l'FMI en la principal organització responsable de l'estabilitat financera internacional", ressalta el projecte de conclusions de la cimera. Per això, es donaran més poders perquè pugui fer recomanacions als països. La UE vol també dotar el Fons de més instruments perquè estigui més ben equipat per proporcionar assistència financera als seus membres en situacions de falta de liquiditat o de crisi com la que estan vivint països com Hongria o Ucraïna.

A més, l'FMI supervisarà el treball realitzat en altres fòrums financers internacionals, com el Consell de normes comptables internacionals (IAS), el comitè de supervisió bancària de Basilea o el Fòrum d'Estabilitat Financera. I reforçarà la seva vigilància sobre el sector financer.

La UE advoca a més per reformar tant el Fons com el G-8 perquè els països emergents com la Xina o l'Índia tinguin una major representació. L'objectiu d'aquests canvis és de millorar la legitimitat de l'arquitectura financera internacional i aconseguir així una major coordinació per prevenir futures crisis.

En aquest sentit, els vint-i-set proposen fer "més obert i transparent" el procés de selecció tant del director de l'FMI com del president del Banc Mundial. Això acabaria amb la tradició, durament criticada pels emergents, que la UE elegeixi sempre el màxim responsable del Fons i que els Estats Units esculli per part seva el president del Banc Mundial.

Pel que fa al fòrum dels països més industrialitzats, el document de la presidència diu que "haurien d'estudiar-se reformes addicionals del G-8 per fer que aquest grup representi millor als països emergents".