Repsol IPF s'ha assegurat la seva presència a l'Equador fins al 2018 després d'arribar a un acord amb el Govern de Rafael Correa sobre els nous contractes d'explotació al país, que passaran de ser de participació a de serveis. "Es tracta d'un acord molt beneficiós per a nosaltres", van afirmar les fonts de l'empresa. De fet, l'extensió fins al 2018 dels contractes, que afecten el Bloc 16 d'exploració, suposa prolongar durant sis anys els terminis contemplats inicialment.

Les parts van arribar ahir a un principi d'acord que haurà de ser ratificat per tots els socis del consorci que explota el Bloc 16, en el qual participa Repsol amb un 35% juntament amb els grups nord-americans Murphy i Opic, així com els xinesos Sinopec i Andes Petroleum. A més, l'acord contempla un termini transitori d'un any abans que els contractes migrin a la modalitat de serveis. Durant aquest període, l'Equador reduirà els impostos sobre guanys extraordinaris un 70%, davant del 99% anterior.

Al costat d'això, es modifica de manera satisfactòria per a Repsol el llindar a partir del qual es determinen aquests guanys extraordinaris. Si abans l'ingrés del cru per damunt dels 25 dòlars per barril era considerat benefici extraordinari, ara ho serà a partir dels 42,5 dòlars per barril.

Confirmació oficial

El ministre de Mines i Petrolis, Derlis Palacios, va confirmar que "el Govern ha arribat a un acord amb la petroliera Repsol IPF perquè continuï operant al país". "Per a això la companyia va acceptar subscriure un acord transitori durant un any en el procés de canvi de modalitat de contractes de participació per altres de prestació de serveis", va afegir.