Barack Obama va oferir ahir la seva primera roda de premsa com a president electe des de Chicago, que es va centrar gairebé exclusivament en l'economia i en les mesures que pensa adoptar. Així, va mostrar els quatre punts clau a priori, que són un nou pla de rescat, la reorientació del sector automobilístic, un programa de refinançament per poder emprendre totes les mesures previstes i la necessitat de romandre units per poder sortir de la situació actual. Per altra banda, ahir es va saber que Rahm Emanuel, elegit com a cap de gabinet de la futura Administració Obama, era directiu de Freddie Mac durant l'escàndol de la hipotecària, encara que no va ser considerat entre els culpables.

En la seva primera roda de premsa com a president electe, de poc més d'un quart d'hora, Obama va explicar sumàriament tots els seus plans econòmics, centrant-se en quatre punts. El primer de tots és la creació d'un nou pla de rescat econòmic, per ajudar la classe mitjana i crear llocs de treball, una de les grans prioritats del seu govern. A més, va precisar que aquesta mesura ha d'adoptar-se com més aviat millor, ja que hi ha molta gent que no pot arribar a final de mes. També va especificar en aquest punt que s'ha d'estudiar l'impacte de la crisi en pimes i governs locals, per poder ajudar-los. Finalment, en aquest sentit, va assenyalar que per superar la crisi cal donar una resposta global.

El segon punt que va destacar va ser el del sector automobilístic, probablement el que més ha patit amb la crisi. En va dir que cal reorganizar-lo per poder crear cotxes més eficients, que contaminin menys i que siguin més econòmics. A més, va destacar que així podria reduir-se la dependència petrolífera del país. El tercer punt que va tractar va fer referència a la necessitat de fer un nou programa de finançament que permeti a la nova Administració desenvolupar totes les propostes que tenen.

Finalment, va fer referència a la necessitat que el país romangui unit, perquè és l'única manera de sortir del "forat en el qual ens trobem". Va destacar que els Estats Units tenen recursos, que són forts, però que han de ser conscients que no serà "ni ràpid, ni fàcil". Per altra banda, va afirmar que els Estats Units només tenen un president, George Bush, al qual va agrair profundament la invitació a la Casa Blanca, per així poder tractar els temes més importants i no perdre el temps.

Preguntat sobre la felicitació del Govern de l'Iran, el president electe va assegurar que la relació no canviarà mentre vulguin fabricar armes nuclears i mentre segueixin protegint grups terroristes. En aquest sentit, va afirmar que cal portar a terme "un esforç internacional" per no permetre-ho.

Paral·lelament, durant la ronda de preguntes va admetre que havia parlat amb tots els "expresidents vius", que l'havien ajudat molt, i que havia llegit molt de Lincoln. Finalment, en un to més distès, va explicar que el gos que comprarà a la família ha de ser molt concret, ja que una de les seves filles té al·lèrgia a aquests animals.

Anteriorment, Obama havia mantingut converses amb nou líders mundials per agrair-los la felicitació per la seva victòria. En aquesta ronda telefònica va incloure el president francès, Nicolás Sarkozy; el primer ministre anglès, Gordon Brown; la cancellera alemanya, Ángela Merkel; el primer ministre australià, Kevin Rudd; el canadenc, Stephen Harper; l'israelià, Ehud Olmert; el japonès, Taro Aso; el president de Mèxic, Felipe Calderón, i el de Corea del Sud, Lee Myum Back. Entre els grans absents hi havia l'italià Silvio Berlusconi, el rus Dmitri Medveded i l'espanyol José Luis Rodríguez Zapatero.

Cal destacar que Obama ha declinat una invitació de Bush per participar en la Cimera del G-20 que se celebrarà la setmana que ve a Washington per reformar l'arquitectura financera internacional i prevenir l'aparició de noves crisis com l'actual, encara que no es descarta que mantingui reunions informals amb alguns dels mandataris que assistiran a la cita. El president electe tampoc farà anuncis sobre el seu futur equip ?econòmic fins d'aquí a diversos dies per evitar interferir en la cimera.

Finalment, Rahm Emanuel, elegit com a cap de gabinet de la nova administració, s'ha vist embolicat en una polèmica. Emanuel era directiu de la hipotecària Freddie Mac durant l'escàndol que va viure, i que va acabar en la fallida de la companyia. No obstant això, no ha estat convocat per comparèixer davant l'Oficina Federal.