Dos soldats espanyols van morir ahir i quatre més van resultar ferits, un d'ells molt greu, en un "atemptat suïcida" en el sud de Herat, a l'Afganistan. L'atac tenia lloc a les nou del matí (12.30 hores a l'Afganistan) en el districte de Shindand, considerat un dels més perillosos del país, quan tornaven d'un exercici d'instrucció amb tropes afganeses.

Els militars espanyols, que pertanyien a la Brigada Lleugera ?Aerotransportable (BRILAT) amb base a Pontevedra, viatjaven en un dels sis vehicles blindats que acompanyaven a 12 camions afganesos. El seu cotxe era l'últim del comboi contra el qual es va estavellar un vehicle carregat amb una gran quantitat d'explosius que conduïa un kamikaze. Les víctimes mortals són el cap Rubén Alonso Ríos, natural de Vigo i nascut el 1978, i el brigada Juan Andrés Suárez, natural de Mieres (Astúries) i nascut el 1967. Tots dos soldats van morir a l'acte. Els altres quatre ferits van ser traslladats a l'hospital Roli 2, ja que el que es troba en estat de més gravetat, el caporal primer Antonio Cures García, va haver de ser intervingut. La resta de ferits són: el capità Enrique Dopico Rodríguez, el sergent primer Gonzalo Miguélez Diegues, i el caporal Alberto Cao Pérez.

Queixes dels familiars

L'Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME) va reclamar ahir al Govern una investigació i la compareixença "immediata" de la ministra de Defensa, Carme Chacón, davant el Parlament. A més, va criticar que "la falta d'enllaços amb les famílies" per part del Ministeri que va provocar el "retard" a contactar amb la família d'un dels morts en l'atemptat. Chacón, viatjarà en les pròximes hores a l'Afganistan, acompanyada pel cap d'Estat Major de la Defensa, el general de l'Aire José Julio Rodríguez, per repatriar els cadàvers dels dos militars.

L'Estat espanyol manté a l'Afganistan un contingent de 778 militars destacats. La mort dels dos soldats fa créixer la suma fins a 88 el nombre de militars espanyols morts en aquest país de la regió de l'Àsia. L'últim atemptat terrorista amb víctimes del contingent espanyol es va registrar el 24 de setembre de 2007 quan van morir dos militars.

L'atemptat d'Herat es va produir en el moment en el qual estaven sent rellevats els militars espa?nyols que estaven en la missió des del mes de juliol passat. El relleu, previst en tres rotacions, es va iniciar dimecres passat. Uns 174 militars en la seva majoria de la Direcció de Tropes de Muntanya amb seu a Jaca (Osca), van partir el dia 5 de novembre cap a l'Afganistan. Per la seva banda, dijous 6, van arribar a Madrid els primers 120 efectius del contingent que finalitzava la seva missió. Divendres va partir un segon grup de militars espanyols cap a Herat, a l'Afganistan, per iniciar la seva missió.