El Regne Unit va recordar ahir als seus caiguts en tots els conflictes però en especial atenció als de la I Guerra Mundial (1914-1918), ja que aquest any és commemoren els 90 anys de l'armistici que va posar fi a aquest conflicte bèl·lic.

Una infinitat d'actes en tots els racons del país van secundar l'anomenat "Diumenge del Record", data instaurada al segle passat a Gran Bretanya com a principal celebració del Dia de l'Armistici de la I Guerra Mundial, que té lloc cada 11 de novembre.

La cerimònia més important va ser a Londres, on la reina Isabel II va presidir, de rigorós dol, la tradicional ofrena de flors davant el Cenotafi, monument que, al barri governamental de Whitehall, honra la memòria dels "Gloriosos Caiguts".

Milers de veterans de guerra junt a les seves condecoracions es van sumar a l'homenatge, que va comptar amb la presència de bona part de la Família Reial i del Govern en ple, amb el primer ministre, Gordon Brown, al front.

També van acudir els ex primers ministres Margaret Thatcher i John Major, així com els líders de l'oposició i ambaixadors de països de la Commonwealth (la Mancomunitat Britànica de Nacions), entre d'altres dignataris destacats del panorama britànic.

L'instant més emotiu, sens dubte, va arribar quan les campanes del Big Ben, el rellotge de la torre del Parlament, van tocar les 11 hora britànica -hora britànica- i els presents van guardar dos minuts de silenci precedits i acabats per canonades.

Aquesta pausa evoca l'hora que va entrar en vigor l'armistici de la "Gran Guerra": les onze del dia 11 de l'onzè mes (novembre) de 1918.

Com tots els anys, demà, dia 11, l'activitat en comerços, aeroports, estacions ferroviàries i altres llocs públics es paralitzarà a les onze durant dos minuts per commemorar el Dia de l'Armistici.

Aquest dia i a aquesta hora es compliran 90 anys de la posada en pràctica de l'armistici, signat a les cinc de l'11 de novembre de 1918 entre els Aliats i Alemanya en un vagó de tren en el bosc de la Campagne de França.

Gairebé 900.000 homes i dones de la Forces Armades britàniques van morir en les trinxeres de la confrontació bèl·lica més sagnant que, fins aleshores, havia conegut la humanitat, atès que la barbàrie va segar la vida de més de vuit milions de soldats.