Les autoritats russes continuen investigant les causes de l'accident d'un submarí nuclear durant unes proves marítimes, en el que van morir 20 persones, i que va tenir lloc en un moment en el qual el rearmament s'ha convertit en una de les prioritats de Rússia.

El Comitè d'Instrucció de la Fiscalia russa va obrir una causa criminal per violació de les regles de conducció i explotació de vaixells de guerra, derivat en resultat de mort per imprudència. L'accident del submarí nuclear de la Flota russa del Pacífic es va produir durant unes proves marítimes en aigües russes del mar del Japó i va ser provocat per una emissió de clorofluorocarboni després de l'activació no autoritzada del sistema antiincendis del vehicle submergible.

En tant, el submarí, que va rebre l'ordre immediata de suspendre les proves, va arribar al migdia a la seva base provisional a la regió russa de Primórie, segons van informar les agències russes. També van arribar al seu destí a l'extrem orient del país els ferits en l'accident, que van ser evacuats a bord del vaixell antisubmarí Admiral Tributs.

El portaveu oficial del Comitè d'Instrucció de la Fiscalia, Vladímir Markin, va precisar que entre els morts es troben tres soldats i 17 membres de l'equip de les drassanes i que hi ha 21 ferits de diversa consideració ingressats a l'hospital militar de la Flota del Pacífic a Vladivostok. "Declaro sota la meva responsabilitat que els reactors del submarí funcionen amb normalitat i que els nivells de radiació corresponen a la norma", va subratllar el portaveu de l'Armada russa, el capità de navili Ígor Digalo, després de l'accident. Va indicar que en el moment de l'accident havia 208 persones a bord, de les quals 81 eren soldats. També va precisar que el submergible es trobava en fase de proves, portades a terme per un equip de les drassanes, i que la seva incorporació a la Flota russa del Pacífic estava prevista per a finals d'aquest any.

En ple rearmament rus

El president rus, Dmitri Medvéedev, que va ser informat del fet immediatament, va ordenar al ministre de Defensa, Anatoli Serdiukov, mantenir-lo al dia de la situació i va encomanar al Fiscal General, Yuri Chaika, portar una investigació exhaustiva del que ha passat.

L'accident ocorregut ahir té lloc en un moment en el qual el rearmament s'ha convertit en una de les "prioritats" de Rússia després de l'agressió georgiana contra la regió separatista d'Ossètia del Sud l'agost i el futur desplegament del polèmic escut antimíssils dels Estats Units.

El mes de setembre passat, Medvédev va subratllar que la modernització de les Forces Armades ha de ser "una de les prioritats de l'Estat rus".