El Govern va rendir ahir homenatge als dos militars morts a l'Afganistan pel seu lliurament a favor de la pau i la seguretat en aquest país, al temps que va reiterar el missatge que no està entre els seus plans reforçar el contingent desplegat sota el comandament de l'OTAN.

La ministra de Defensa, Carme Chacón, va presidir en la base d'Herat, a l'oest de l'Afganistan, l'acte de comiat del brigada Juan Andrés Suárez i el cap Rubén Alonso, els cadàvers dels quals arribaven ahir a la nit a Santiago de Compostel·la.

El funeral pels dos militars tindrà lloc avui al migdia a Figueirido (Pontevedra) al quarter general de la Brigada d'Infanteria Lleugera Aerotransportable (BRILAT), amb la presència dels Prínceps, el cap del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i del líder del PP, Mariano Rajoy, a més de Chacón.

En el seu missatge als 778 ?soldats desplegats a l'Afganistan abans de la repatriació dels dos fèretres, la titular de Defensa va ?voler deixar clar que Espanya no desistirà el seu afany de "defensar la pau i la seguretat de tots, també la dels nostres compatriotes".

Chacón va transmetre el sentiment d'orgull i el suport de tota la societat espanyola, amb el Rei al capdavant, per la labor del contingent, en un moment de recrudescència de l'activitat dels talibans.

Especial èmfasi va posar en referir-se als dos "herois" morts en l'atemptat d'ahir, diumenge, en el qual van resultar ferits quatre soldats més que anaven en el mateix blindat, un dels quals, el cap primer Antonio Cures, roman estable a l'hospital de Kandahar, a l'est de l'Afganistan.

Les primeres investigacions de l'atemptat contra els soldats espanyols apunten que la furgoneta que va topar amb el BMR (Vehicle Blindat de Rodes) anava carregada amb uns 30 quilos d'explosius, segons fonts militars.

La majoria de l'explosiu estava compost per trilita (TNT) i anava reforçada amb quatre projectils d'artilleria gruixuda, un coet d'artilleria i metralla. La gran quantitat de material explosiu utilitzat hagués fet volar pels aires un carro de combat, segons les fonts.