ETA

L´Audiència Nacional ordena la crida i cerca de De Juana Chaos

11.11.2008 | 13:43

L'etarra Iñaki de Juana Chaos no ha assistit aquest dimarts a declarar a l'Audiència Nacional per la carta llegida en el seu homenatge que podria constituir un delicte d'enaltiment del terrorisme. Per aquest motiu el jutge, Eloy Velasco, ha ordenat la crida i cerca de l'històric d'ETA, ja que no el troben en cap dels domicilis facilitats als jutges.

L'alt tribunal té una causa oberta a De Juana per investigar si va ser ell qui va escriure la carta que van llegir per donar-li la benvinguda a Sant Sebastià després d'abandonar la presó de Soto del Real. Segons la Guàrdia Civil, hi ha 'una alta probabilitat' que la missiva fos escrita per ell.

L'etarra De Juana Chaos no ha fet cas a la citació judicial que l'obligava a comparèixer davant l'Audiència Nacional per prendre-li declaració per la carta que se li atribueix i que va ser llegida quan se'l va alliberar de la presó.

El jutge va comunicar la seva citació a través de totes les vies conegudes des del jutjat. De Juana hauria d'haver declarat com a imputat per un delicte d'enaltiment del terrorisme a les 11 del matí. El motiu és la carta que es va llegir en el seu nom en l'acte preparat per donar-li la benvinguda a Sant Sebastià després de la seva excarceració el passat 2 d'agost. En aquesta missiva, De Juana parlava de Txomin Iturbe com 'un gran home' i 'un amic d'aquest poble' i utilitzava la seva expressió 'Aurrera bolie' (endavant la pilota) interpretada com 'endavant la lluita armada'. A l'acte de benvinguda a l'etarra al centre de Sant Sebastià, De Juana no hi va assistir.

El passat 16 d'agost el jutge va comprovar que De Juana no es trobava al seu domicili de Sant Sebastià i una setmana després va ordenar a la Interpol que el localitzes a Dublín, ciutat on va deixar una adreça. Posteriorment, es va ampliar la recerca a Irlanda del Nord, on semblava que vivia actualment. Segons el tribunal totes les citacions van quedar sense resposta.

Divendres passat el jutge va rebre un informe de la Guàrdia Civil en el qual s'afirmava que hi ha 'una alta probabilitat' que la missiva hagi estat escrita per una sola persona i que aquesta sigui l'exdirigent etarra.

Espanya Internacional

Evacuen l'estació tren Nîmes en l'inici de la Vuelta Ciclista a Espanya

L'organització de la Vuelta, que avui va començar en aquesta ciutat francesa, havia informat a la...

Un home mata dues persones i en fereix sis més a punyalades a Finlàndia

Un home mata dues persones i en fereix sis més a punyalades a Finlàndia

La Policia aconsegueix detenir l'agressor en disparar-li un tret en una cama.Un grup de persones...

Pyongyang augura una catàstrofe si Washington i Seül fan maniobres

El Japó agraeix el suport dels EUA «sota aquesta situació d'amenaça nuclear de Corea del Nord»

Trump destitueix el cap d´estratègia de la Casa Blanca, Steve Bannon

Trump destitueix el cap d´estratègia de la Casa Blanca, Steve Bannon

La mare de la dona que va morir en ser atropellada per un cotxe conduït per un supremacista blanc...

El Suprem d´Israel suspèn la legislació sobre els assentaments a Cisjordània

El Tribunal Suprem (TS) d'Israel va ordenar la suspensió cautelar d'una legislació...

Un accident entre tres camions obliga a tallar una autovia a Toledo

L'A-4, autovia de Còrdova, va ser tallada a l'altura de Seseña (Toledo) en sentit...

Enllaços recomanats: Premis cinema