ETA

L´Audiència Nacional ordena la crida i cerca de De Juana Chaos

11.11.2008 | 13:43

L'etarra Iñaki de Juana Chaos no ha assistit aquest dimarts a declarar a l'Audiència Nacional per la carta llegida en el seu homenatge que podria constituir un delicte d'enaltiment del terrorisme. Per aquest motiu el jutge, Eloy Velasco, ha ordenat la crida i cerca de l'històric d'ETA, ja que no el troben en cap dels domicilis facilitats als jutges.

L'alt tribunal té una causa oberta a De Juana per investigar si va ser ell qui va escriure la carta que van llegir per donar-li la benvinguda a Sant Sebastià després d'abandonar la presó de Soto del Real. Segons la Guàrdia Civil, hi ha 'una alta probabilitat' que la missiva fos escrita per ell.

L'etarra De Juana Chaos no ha fet cas a la citació judicial que l'obligava a comparèixer davant l'Audiència Nacional per prendre-li declaració per la carta que se li atribueix i que va ser llegida quan se'l va alliberar de la presó.

El jutge va comunicar la seva citació a través de totes les vies conegudes des del jutjat. De Juana hauria d'haver declarat com a imputat per un delicte d'enaltiment del terrorisme a les 11 del matí. El motiu és la carta que es va llegir en el seu nom en l'acte preparat per donar-li la benvinguda a Sant Sebastià després de la seva excarceració el passat 2 d'agost. En aquesta missiva, De Juana parlava de Txomin Iturbe com 'un gran home' i 'un amic d'aquest poble' i utilitzava la seva expressió 'Aurrera bolie' (endavant la pilota) interpretada com 'endavant la lluita armada'. A l'acte de benvinguda a l'etarra al centre de Sant Sebastià, De Juana no hi va assistir.

El passat 16 d'agost el jutge va comprovar que De Juana no es trobava al seu domicili de Sant Sebastià i una setmana després va ordenar a la Interpol que el localitzes a Dublín, ciutat on va deixar una adreça. Posteriorment, es va ampliar la recerca a Irlanda del Nord, on semblava que vivia actualment. Segons el tribunal totes les citacions van quedar sense resposta.

Divendres passat el jutge va rebre un informe de la Guàrdia Civil en el qual s'afirmava que hi ha 'una alta probabilitat' que la missiva hagi estat escrita per una sola persona i que aquesta sigui l'exdirigent etarra.

Espanya Internacional

Marjaliza, a la seva arribada a l'Audiència Nacional.
Granados va instar l'«aconseguidor» de la trama Púnica a cremar proves

Granados va instar l'«aconseguidor» de la trama Púnica a cremar proves

Marjaliza declara que l'exconseller madrileny intentava evitar que la Guàrdia Civil pogués trobar...

El PP diu que no es va lucrar amb la trama Gürtel

L'advocat Jesús Santos va demanar al judici del cas Gürtel que el tribunal eximeixi de...

Nelson Mandela apareix als Papers del Paradís relacionat amb un trust

Nelson Mandela apareix als Papers del Paradís relacionat amb un trust

Després de la mort del Premi Nobel de la Pau, els seus fills van acudir als tribunals per reclamar...

Berlusconi recuperarà els 60 milions pagats a la seva segona exdona

Un tribunal estableix que Lario no tenia dret a la pensió perquè és econòmicament autònoma

França commemora el segon aniversari de la matança del Bataclan

França commemora el segon aniversari de la matança del Bataclan

La cadena d'atemptats ocorreguda el 13 de novembre de l'2015 va causar la mort a 130 persones

El Suprem estableix que retuitejar un missatge delictiu també és delicte

Confirma la condemna per enaltiment del terrorisme d'una persona que va difondre un tuit favorable...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema