El matrimoni Obama va realitzar ahir la seva primera visita a la Casa Blanca, on va ser rebut per George i Laura Bush, per conèixer el lloc on viurà els pròxims anys. En aquesta primera trobada, els dos presidents van mantenir una reunió de treball que va durar poc més d'una hora, mentre que les primeres dames van mantenir una trobada paral·lela. D'altra banda, John Podesta, l'elegit per Barack Obama per dirigir la transició entre l'Administració Bush i la recentment elegida, va donar diverses claus sobre les primeres decisions que prendrà el president electe quan accedeixi al càrrec. Aquestes se centrarien a anul·lar diverses ordres de George Bush, entre les quals es trobarien en primer lloc la prohibició d'investigar amb cèl·lules mare, ja que pot servir per trobar remei a diverses malalties.

En aquesta primera reunió de treball, Obama i Bush es van reunir en solitari en el despatx Oval, que el president electe va trepitjar per primera vegada, per analitzar la transició entre tots dos, la situació econòmica, i les guerres de l'Iraq i Afganistan principalment. Després de la reunió no hi havia previstes declaracions, de cap dels dos. Malgrat els atacs d'Obama a Bush durant la campanya, des que va ser elegit president, va decidir exercir una política d'unitat, que permetrà realitzar diverses reunions d'aquest tipus fins que sigui nomenat president. D'altra banda, les dues primeres dames, l'actual, Laura Bush, i l'electa, Michelle Obama, van mantenir una trobada paral·lela, aliena als presidents.

En una entrevista concedida a Fox News, Podesta va explicar que Obama està revisant unes 200 ordres executives de George Bush, per introduir el seu propi segell quan arribi a la Casa Blanca, després de vuit anys de política republicana. "Hi ha moltes coses que el president pot fer sense esperar a l'acció del Congrés, i crec que veurem el president fer-ne alguna", va afirmar Podesta. "Hem de corregir el curs que va prendre l'Administració Bush", que va fer moltes coses que "probablement no van en l'interès del país".

Cèl·lules mare i petroli

Però Podesta es va centrar especialment en dos decrets aprovats per Bush, i dels quals Obama es troba totalment en contra. El primer d'ells fa referència a un projecte de llei per facilitar la investigació amb cèl·lules mare, que Bush va vetar, i que Obama té pensat permetre quan arribi al càrrec. El president electe sempre va defensar l'ús d'aquest tipus de cèl·lules per buscar remeis a nombroses malalties, com podria ser l'Alzheimer.

Un altre dels decrets que estan sent investigats de prop és un que va autoritzar la perforació de 1.456 quilòmetres quadrats de terres verges, pertanyents a l'estat de Utah, per extreure gas i petroli, cosa a la qual s'oposen rotundament diverses organitzacions ecologistes.

Sense nous nomenaments

D'altra banda, també va fer referència als possibles nous nomenaments del personal de la nova Administració, en la que podrien incloure's republicans i independents, donant lloc a un divers Gabinet. Entre aquests podria trobar-se Robert Gates, secretari de Defensa, i que Obama estudia mantenir en el seu lloc.

Per la seva part, el nou cap de Gabinet, Rahm Emanuel, va dir que no sap si Obama tornarà al Senat per votar durant el temps que falta per ser nomenat president, encara que podria ser molt útil per avançar algunes mesures econòmiques, com una possible ajuda al sector de l'automòbil, que es troba en una greu crisi.

L'equip del president electe dels Estats Units, Barack Obama, està preparant una sèrie de mesures per avançar el tancament del centre de detenció de Guantánamo (Cuba), tal com va anunciar durant la campanya, segons revelava ahir la publicació The Huffington Post.

Tant el candidat republicà, John McCain, com Obama van prometre, durant la campanya presidencial, tancar la presó, però la qüestió és què fer amb els 255 detinguts, aproximadament, que hi ha en les seves cel·les.

McCain va proposar traslladar els processos judicials a la base militar de Fort Leavenworth, a Kansas, mentre que Obama considera injustes les regles especials adoptades pels militars i vol que els judicis tinguin lloc en corts federals o en la jurisdicció militar ordinària.

La proposta que estaria preparant l'equip d'Obama, segons la informació de The Huffington Post, inclou el trasllat de "dotzenes, si no centenars", de presos considerats per l'Administració Bush sospitosos de terrorisme perquè siguin jutjats per tribunals penals ordinaris als Estats Units.

Així mateix, un nombre indeterminat de presos serien posats en llibertat i, en teoria, tornats als seus països d'origen -cosa que, en molts casos, suposaria posar en perill la seva vida o exposar-los a tortures- o a països disposats a acollir-los.

Un tercer grup de detinguts "podria ser portat davant un nou tribunal especial dissenyat per atendre els casos més sensibles relacionats amb la seguretat naconal", segons van explicar alguns assessors i membres del Partit Demòcrata que participen en l'elaboració del pla, "encara preliminar".