El president del PP, Mariano Rajoy, va exigir ahir al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, la "permanència" d'Espanya en tot el procés de negociació de la reforma del sistema financer internacional, cosa a la que el president del Govern li va respondre que el Govern treballarà per participar en totes les etapes.

Zapatero es va entrevistar, durant uns tres quarts d'hora, amb Rajoy al Congrés dels Diputats, on el va convocar per informar-lo de la posició que Espanya mantindrà en la Cimera del G-20 de dissabte que ve a Washington.

En roda de premsa posterior, Rajoy va dir que el president havia escoltat les propostes que li va lliurar, mentre que Zapatero va destacar que hi ha "bona relació" amb el líder del PP.

Rajoy va sostenir que Espanya té "molt a dir" en el procés que s'obre dissabte, perquè la regulació financera que va aprovar en 1999 el PP "ha demostrat la seva eficàcia i és elogiat per gairebé tothom".

Segons Rajoy, la presència espanyola no es pot "limitar" només a assistir a Washington i va criticar que a la reunió del G-20 del passat cap de setmana, celebrada en Sao Paulo, no va participar Espanya, el que segons la seva opinió "cal normalitzar" i convertir en "situació permanent".

Sobre això, fonts del Govern van dir que Zapatero va traslladar al dirigent del PP la seva intenció que Espanya participi no només a Washington, sinó en els diferents fòrums que s'obrin posteriorment.

Les fonts també van explicar que Zapatero s'ha compromès a estudiar les propostes del PP i a incorporar al document oficial les que consideri útils.

"Espanya comença amb afany de seguir en les futures etapes", van insistir les fonts, que van recordar que són els caps d'Estat i de Govern els que decidiran la metodologia de les pròximes cimeres.

Zapatero a més va informar de manera "exhaustiva" Rajoy sobre els treballs de dissabte i sobre el Consell Europeu celebrat la setmana passada a Brussel·les per fixar la posicióa Washington.

Rajoy li va reiterar que "cal plantar cara" perquè Espanya estigui en totes les discussions, perquè és una qüestió que el PP "s'ha pres seriosament". El líder del PP va indicar que l'objecte de la reunió és contribuir que el sistema financer torni a ser l'"instrument canalitzador" d'estalvi cap a les famílies i les empreses.

Així, tal com consta en el document de propostes del PP, Rajoy va remarcar que les perspectives econòmiques d'Espanya en aquesta època de crisi són "de les pitjors" entre els països representats en la cimera, fet que obliga, al seu judici, a fer el possible per corregir el seu elevat "dèficit exterior". En aquest sentit, resulta necessària "l'austeritat dels comptes públics", un aspecte que a Rajoy, segons va destacar, preocupa molt, ja que són notòries la crisi de liquiditat i les consegüents "dificultats" de les famílies per accedir als crèdits.

També va transmetre a Zapatero que, malgrat que els "problemes" que travessen les entitats financeres espanyoles són importants, són pitjors els de l'economia real, entre els quals va citar la desocupació i la parada d'activitat.

Per això, Rajoy va apel·lar a la responsabilitat de tots els sectors implicats (entitats financeres, organismes supervisors i governs) perquè s'impliquin en la recerca de solucions, que al seu judici han de defensar sempre "la llibertat econòmica i l'economia de mercat".

Així, els instruments de suport al sistema financer que s'aprovin hauran de respectar la competència i "no produir avantatges injustificats equivalents a ajudes d'Estat".