Agents de la Gendarmeria francesa van detenir ahir al terme municipal de Tarascon-sud-Arièja, prop de la frontera amb Andorra, dos presumptes membres d'ETA que circulaven en aquell moment en bicicleta. El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir ahir a la tarda que tots dos formaven un comando, encara que fonts de la lluita antiterrorista van descartar que planegessin travessar a Espanya, entre altres raons perquè portaven deu dies dormint a la muntanya.

Els arrestats, Joseba Mikel Olza Puñal i Ugaitz Astiz Arangoa, són dos col·laboradors del "comando Urrederra" d'ETA, desarticulat a Guipúscoa per la Guàrdia Civil el mes de març del 2007, tres mesos abans que ETA declarés formalment el final de la treva. Tots dos anaven armats, amb una pistola i un revòlver, portaven documentació a nom d'ETA i documentació espanyola falsificada.

El fet que no portessin una forta suma de diners, ni diversos jocs de documentació, reforça la idea que entre els seus plans immediats no estava passar a Espanya. Rubalcaba va dir ahir al Congrés: "És evident que es tracta de dos presumptes membres de l'aparell militar d'ETA. I dos junts en dues bicicletes i armats formen un comando. El que estiguessin fent, ho sabrem".

L'operació de març de 2007 contra l'"Urederra" va permetre detenir un "alliberat", José Angel Lerín, i diversos "legals" que guardaven un arsenal d'armes i explosius. No obstant això, una desena de membres del "comando" va aconseguir fugir. Alguns d'ells van escapar de la Justícia, però no van aconseguir ingressar en l'estructura d'ETA a l'altra banda de la frontera, cas de Garikoitz Pascual Muneta i Eneko Pascual Calvo, detinguts el febrer passat a Baiona.

No obstant això, altres, com els detinguts ahir o com la fugida Leire López Zurutuza, estan considerats membres de l'estructura actual etarra. La fotografia de López Zurutuza apareix a la dreta de la de Joseba Mikel Olza des del 29 de juliol de l'any passat, quan Interior va distribuir 5.500 cartells amb les imatges d'etarres.