El president dels Estats Units, George W. Bush, va afirmar ahir que la crisi econòmica i financera "no és un fracàs del lliure mercat", i demana que el G-20 arribi a acords per impedir situacions similars en el futur, encara que rebutja "reinventar" el sistema. D'aquesta manera, el president nord-americà s'oposava frontalment a la proposta del seu homòleg francès, Nicolas Sarkozy, com a mínim pel que fa als conceptes.

Bush, en un discurs al cor de Wall Street, a Nova York, va subratllar que "la crisi no és un fracàs del sistema de lliure mercat. I la resposta no és tractar de reinventar el sistema". Aquest missatge va fer repuntar més d'un 2,6% l'índex Dow Jones de la borsa de Nova York.

En aquest missatge, en vigílies de la cimera del Grup dels Vint (G-20) que tindrà lloc a Washington el 15 de novembre, Bush fa també un al·legat en defensa del capitalisme.

Defensa del capitalisme

"El capitalisme no és perfecte. Pot ser subjecte d'excessos i abusos. Però és de lluny la manera més eficient i justa d'estructurar l'economia", va dir Bush.

Respecte al calat de l'actual crisi econòmica i financera, el president dels EUA indica que "no es va desenvolupar d'un dia per a un altre, i tampoc se solucionarà de la nit al dia", encara que admet que les accions empreses pels països en les últimes setmanes "estan tenint un impacte".

Es refereix igualment que els mercats de crèdit han començat a reaccionar i que "en alguna mesura l'estabilitat està tornant als sistemes financers de tot el món".

No obstant això, el president dels EUA va assenyalar que "es necessitarà més temps perquè aquestes millores s'assentin i encara ens queden més dies difícils per davant, però Estats Units i els nostres aliats estem adoptant les mesures adequades per superar la crisi".

Pel que fa als passos a donar pel G-20, que recorda només és la primera d'altres que encara han de celebrar-se els pròxims mesos, Bush espera que "s'estableixin els principis per adaptar els nostres sistemes financers a les realitats dels mercats del segle XXI""

En aquest sentit, el líder nord-americà es va referir a la necessitat que els mercats financers internacionals siguin més transparents, i que els mercats, empreses i productes financers estiguin més regulats.

També inclou entre els objectius a aconseguir de la reunió del G-20 que "es reforci la integritat dels mercats financers" i "la cooperació entre les autoritats financeres internacionals".

A més, va insistir que aconseguir aquests objectius requereix "accions decisives de tots els governs del món", però també va advertir que "la intervenció del govern no és una cosa que tot ho cura".

Com a exemple va posar que "molts països europeus amb més regulació" que els Estats Units "han experimentat gairebé problemes idèntics".

Primer esborrany

Els Governs dels països que participaran dissabte en la cimera financera de Washington estaven negociant ahir un primer esborrany "molt tècnic" de la proposta que finalment serà aprovada pels caps d'Estat i de Govern, segons van explicar fonts del Ministeri d'Economia.

La proposta s'estava negociant en una reunió a Washington en la qual participava el secretari d'Estat d'Economia, David Vegara, al costat dels seus homòlegs -d'Economia o del Tresor- de tots els països que acudiran a la Cimera.

Aquest document serà lliurat avui als ministres d'Economia i als caps d'Estat i Govern, que soparan per separat.

Els presidents i primers ministres soparan a la Casa Blanca on s'espera que mantinguin una primera discussió política, van indicar les mateixes fonts.