El Tribunal Suprem italià va autoritzar ahir a suprimir l'alimentació i la hidratació assistida que manté amb vida Eluana Englaro, de 37 anys, en coma irreversible des del 1992. La decisió del Suprem posa fi a més d'una dècada de lluita de la família Englaro per aconseguir que la Justícia permetés la mort d'Eluana, cosa que fins ara no s'havia produït a Itàlia, país que acusa com cap altre la influència del Vaticà.

La batalla legal va començar el 18 de gener del 1992, quan Eluana va tenir un accident de trànsit que la va deixar en estat vegetatiu en un hospital de la localitat de Lecco (nord d'Itàlia) i que la va fer dependent d'una sonda nasogàstrica. Després de diversos anys, l'Audiència Provincial de Milà va autoritzar el mes de juliol passat que s'interrompessin els tractaments que mantenien amb vida Eluana, però la Fiscalia va apel·lar la sentència davant el Suprem.

L'Alt Tribunal ha ratificat la decisió de l'Audiència milanesa i la jove, segons la voluntat del seu pare, el seu actual tutor, abandonarà l'institut on és assistida per unes monges des del 7 d'abril del 1994 i serà traslladada a una clínica, on passarà les últimes hores de vida. "Aquesta sentència és la confirmació que vivim en un Estat de dret", va afirmar el pare d'Eluana, Giuseppe Englaro, després de conèixer una decisió que ja ha desfermat la polèmica amb els primers comentaris en contra, com el del subsecretari d'Interior italià, Alfredo Mantovano. "Una part de la magistratura rebutja la cura de la vida humana, privilegia formes més o menys vetllades d'eutanàsia i d'homicidi, imposa aquesta opció al poble violant les lleis en vigor", va afirmar Mantovano en un comunicat de premsa divulgat després de la decisió del Suprem.

També hi és contrària la posició de l'Església catòlica, que ahir es va pronunciar a través de Rino Fisichella, president de l'Acadèmia Pontifícia de la Vida: "És una derrota per a Eluana, una noia que viu, que respira de manera autònoma, que es desperta i s'adorm, que té la seva vida", va afirmar en declaracions a Ràdio Vaticà.

"Ningú pot establir, ni tan sols els científics de fama mundial, que l'estat vegetatiu sigui irreversible. La sentència parla per contra d'irreversibilitat. I de fet, obre la porta a l'eutanàsia", va afegir Fisichella. Precisament, la decisió del Suprem planteja ara als parlamentaris italians si el país ha de comptar amb una llei d'eutanàsia, cosa a què l'Església Catòlica s'ha negat sempre.

Els metges -que seguiran amb la teràpia farmacològica- calculen que poden passar fins a quinze dies des que es "desendolli" la jove i fins que el seu cos, el d'una jove de 37 anys, mori. El cas d'Eluana recorda el de la nord-americana Terry Schiavo, a la qual les màquines mantenien amb vida i que finalment va ser desendollada el 18 de març de 2005, després que un tribunal de Florida permetés al seu marit, Michael Schiavo, ordenar que es retirés sonda.