bush rep zapatero

«Encantat de veure't i gràcies per venir»

15.11.2008 | 12:53
El president del Govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, és rebut, a la Casa Blanca, pel president nordamericà, George Bush, abans del sopar ofert als líders que participen en la reunió del G-20.

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha mantingut, la passada matinada (hora espanyola), les primeres xerrades informals amb la majoria dels líders mundials, inclòs l'amfitrió, George W. Bush, que es troben a Washington per participar avui en la cimera del G-20 ampliada en què es debatran reformes al sistema financer internacional. La primera encaixada de mans de Zapatero i Bush va ser al vestíbul de la Casa Blanca, on l'amfitrió va anar rebent per separat a cadascun dels seus convidats. «Encantat de veure't i gràcies per venir», ha dit Bush a Zapatero.

Després de posar per als mitjans gràfics, tots dos van anar a l'interior de la Casa Blanca, on Zapatero va tenir ocasió de presentar a Bush al ministre d'Economia, Pedro Solbes, i al secretari d'Estat d'Economia, David Vegara, que integren la delegació espanyola a Washington. A més, el president va signar en el llibre d'honor de visitants. Segons el protocol establert per la Casa Blanca, Zapatero anava a estar assegut durant el sopar entre la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre holandès, Jan Peter Balkenende, encara que aquest últim va haver de tornar al seu país res més aterrar a Washington després de ser informat de la mort del seu pare. En la seva representació va quedar el ministre de Finances, Wouter Bos.

Fonts de la delegació espanyola a Washington van precisar que al final del sopar de treball celebrada al saló de banquets de l'ala est de la Casa Blanca, el president Zapatero va tenir ocasió de xerrar amb la majoria dels assistents, inclòs Bush. Fins a aquest divendres, Zapatero era un dels pocs líders mundials que no havia visitat la Casa Blanca des que va guanyar les seves primeres eleccions en 2004. La retirada de les tropes espanyoles de l'Iraq, unida a gestos com el que va tenir sent líder de l'oposició de no aixecar-se davant el pas de la bandera dels Estats Units en la desfilada de la Festa Nacional, van refredar la relació bilateral. El Govern ha subratllat que aquest refredament només s'ha produït en la relació personal perquè els dos països han seguit col·laborant estretament en multitud d'àmbits. En paraules del ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, Miguel Angel Moratinos, si els dos líders no s'han reunit ha estat perquè Bush «no ha volgut» perquè Zapatero ha estat disposat. L'última vegada que es van veure va ser a principis d'abril passat, amb motiu de la Cimera de l'OTAN a Bucarest. Aquesta vegada i com ha estat habitual a la resta de situacions que han coincidit, només van intercanviar algunes salutacions moments abans d'iniciar-se el sopar dels caps d'Estat i de Govern de l'Aliança.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Un home és pare biològic de 102 nens per donació d'esperma a Holanda

S'ha posat en evidència la falta de comunicació entre les clíniques de fertilitat

El PNB obligarà Rajoy amb el seu vot a parlar del cas Gürtel al Congrés

El PNB obligarà Rajoy amb el seu vot a parlar del cas Gürtel al Congrés

El partit basc pensa que un assumpte amb una dimensió tan destacada «demana la màxima claredat i...

Troben el cadàver del nen d´11 anys desparegut dissabte en un riu a València

El cadàver del nen d'11 anys que va desaparèixer dissabte passat després de...

Dos detinguts més per la seva relació amb l´atemptat de Finlàndia

L'Oficina Nacional d'Investigació de Finlàndia (KRP) va informar de la...

L´incendi de Lleó continua actiu després d´haver cremat 5.000 hectàrees

L´incendi de Lleó continua actiu després d´haver cremat 5.000 hectàrees

Trànsit talla una carretera perquè el dens fum causat per les flames feia molt...

Londres es disculpa per enviar cartes amenaçant d´expulsar comunitaris

El Govern britànic vol acabar amb la «jurisdicció directa» de la Justícia Europea sobre el Regne...

Enllaços recomanats: Premis cinema