El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco està disposat a cursar una comissió rogatòria al Regne Unit per interrogar allà l'expres etarra José Ignacio de Juana Chaos -imputat per un delicte d'enaltiment del terrorisme- en el cas que aquest país no autoritzi el seu lliurament a Espanya.

Així ho han informat avui fonts jurídiques consultades en el tribunal, conscients de les dificultats que presenta el cas i davant la sospita que els advocats de De Juana no haguessin comunicat a la Justícia britànica la seva disposició a declarar allà -ha estat citat per a dilluns que ve- si no tinguessin garanties que no es procedirà al seu lliurament, almenys de manera immediata.

Velasco, que dimarts passat va dictar una ordre de detenció i lliurament (OED) contra De Juana, no té constància oficial d'aquesta citació i no espera rebre cap comunicació del Regne Unit fins que no hi hagi una decisió sobre la seva petició de lliurament. Les fonts consultades asseguren, a més, que dilluns que ve el jutge de Belfast es limitarà a escoltar els arguments de De Juana, que assegura no ser l'autor de la carta que es va llegir en l'homenatge que se li va tributar després de la seva excarceració el passat 2 d'agost i pel contingut es va obrir la causa en la qual ha estat imputat. Així, no seria fins a una segona compareixença quan el magistrat li preguntaria si accepta ser lliurat a Espanya. Perquè aquest lliurament es produeixi s'han de complir dos requisits: que el delicte també estigui tipificat al Regne Unit -on des de 2006 existeix la figura de l'encouragement of terrorism, equivalent a l'enaltiment- i que es doni un "mínim punitiu". Això últim podria ser un problema, ja que De Juana s'enfronta a un màxim de dos anys de presó, el que -en cas de no tenir antecedents- es tradueix que ni tan sols s'ingressa a la presó. A més, si l'expres etarra accepta ser lliurat, seria enviat a Espanya en un termini de deu dies, però si s'hi nega s'iniciaria un procediment que duraria almenys un parell de mesos i que implicaria una decisió final del Home Office (el Ministeri de l'Interior britànic).