Les Forces Armades Espanyoles estendran la seva presència a diferents països de l'est, oest i sud d'Àfrica davant la "preocupació" que existeix per l'"evolució negativa" que podria tenir la immigració il·legal, el tràfic de drogues i el terrorisme. El secretari d'Estat de Defensa, Constantino Méndez, va informar sobre aquests plans d'expansió del forces militars espanyoles en la 54a Assemblea Parlamentària de l'OTAN que se celebra a València, en la que va incidir en la necessitat d'"aprofundir" en el diàleg amb determinades nacions africanes.

Segons va exposar, el nord d'Àfrica "sempre ha tingut un interès estratègic per a Espanya", que ara "veu amb preocupació la possible evolució negativa que puguin tenir alguns aspectes com la immigració il·legal, el tràfic de drogues o el terrorisme". Davant aquesta "problemàtica, l'acció i presència espanyola" s'estendrà a Líbia i Egipte, a l'est del continent africà; a Mauritània, el Senegal i Cap Verd a l'oest i cap a Sud-àfrica en el sud.

Fins ara, l'atenció d'Espanya i la resta d'Europa s'ha centrat als països del nord d'Àfrica, però segons Méndez, "malgrat les bones relacions" actuals "cal aprofundir més en el diàleg" per "trobar solucions pràctiques" mitjançant "estratègies cooperatives". Segons el secretari de Defensa, "Àfrica és un gran repte, el verdader desafiament per a tota la Unió Europea".

En un altre ordre de coses, el ministre d'Afers Estrangers i Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, va assegurar també ahir a València que Espanya no augmentarà les seves tropes a l'Afganistan perquè "ja ha pagat un preu alt" al país asiàtic, amb la mort, aquesta mateixa setmana, de dos soldats en un atac suïcida.

Sobre aquest assumpte també es van pronunciar fonts oficials del Centre Nacional d'Intel·ligència, que van desmentir les informacions que apunten que el director general d'Intel·ligència, Agustín Casinello, fos destituït en resposta a l'esmentat atac. Durant l'Assemblea de l'OTAN, Moratinos va ressaltar que Espanya té una presència "eficaç" a l'Afganistan, amb un total de 800 militars, que la seva aportació econòmica és "elevada", i que contribueix a la construcció de noves instal·lacions i al desenvolupament d'un programa agrícola per substituir els cultius d'opi per altres produccions "més útils i rendibles". La contribució d'Espanya els últims cinc anys per a l'Afganistan ha estat de 150 milions d'euros.