Els mandataris del G-20, més Espanya i Holanda, es van comprometre ahir a portar a terme una reforma dels mercats financers que descansi sobre una major transparència i regulació.

En la declaració final de la cimera a Washington, que té deu pàgines, els líders del G-20 van acordar treballar junts per restaurar el creixement mundial i aconseguir les reformes que necessita el sistema financer, una cosa que ha d'estar definida abans del 31 de març.

En referència al Fons Monetari Internacional i al Banc Mundial, els mandataris van proposar la seva reforma per adaptar-los als desafiaments dels temps actuals. Els caps d'Estat i de Govern van prometre donar un major pes en aquests organismes a les nacions en desenvolupament, incloses les més pobres.

La declaració final reconeix els "seriosos desafiaments" als quals s'enfronten l'economia mundial i els mercats financers, i destaca la decisió dels líders de "treballar junts" per restaurar el creixement econòmic. L'únic camí per a això -indiquen- és la reforma dels sistemes financers, aspecte en el qual existeixen discrepàncies a una banda i una altra de l'Atlàntic, encara que el comunicat reflecteix només els punts de consens sobre els quals ha de descansar la reforma.

La declaració final indica que és molt necessari enfortir la regulació, però aclareix que això "ha de ser la responsabilitat última" de cada país, ja que constitueixen "la primera línia de defensa contra la inestabilitat dels mercats". El G-20 insta a "intensificar la cooperació internacional entre els reguladors i a enfortir els estàndards internacionals".

Tota reforma adoptada per un país ha de descansar sobre cinc principis, entre els quals hi ha millorar la transparència dels mercats, especialment en el que es refereix als productes financers més sofisticats -segons el document que sortirà de la cimera. Ha d'intensificar-se la vigilància, i destaca sobretot a les agències de qualificació de risc, que van fallar en l'última crisi.

Un altre dels punts acordats ahir és promoure la integritat ètica dels mercats financers i protegir als consumidors, evitant els conflictes d'interessos i prevenint la manipulació il·legal, les activitats fraudulentes i els abusos. Cada país, haurà, a més, de posar el seu gra de sorra amb l'objectiu de reforçar la cooperació internacional en matèria de regulació i de vigilància.

En la declaració final, els mandataris alcen la veu en contra del proteccionisme comercial i insten a una conclusió de la Ronda de Doha, de l'Organització Mundial de Comerç. A més, demanen que no s'aixequin barreres comercials en els pròxims dotze mesos.