El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va proposar ahir la coordinació global de polítiques fiscals per reactivar l'economia i una nova regulació dels sistemes financers, amb major control i transparència.

Zapatero va intervenir en la primera sessió de la cimera del G-20 que analitza la reforma del sistema financer internacional al National Building Museum de Washington, on va advocar per una «nova cultura corporativa» a les empreses per evitar «salaris astronòmics» i beneficis injustificats.

Segons van informar fonts de l'Executiu espanyol, Rodríguez Zapatero va recordar la responsabilitat dels Governs per reactivar l'economia i posar ordre en els mercats, però «sense substituir-los». Cal intervenir, però mai coartar la llibertat econòmica, va subratllar durant la reunió, celebrada a porta tancada.

El ministre d'Exteriors del Brasil, Celso Amorim -país que presideix el G-20-, va abonar la participació d'Espanya en la pròxima cimera. Els líders del G-20 reunits ahir a Washington es van comprometre a celebrar una nova cimera el pròxim 30 d'abril de 2009, segons es desprèn d'un esborrany del comunicat final de la reunió.

La nova trobada dels líders de les principals economies del planeta se celebraria al Regne Unit, país que presidirà el G-20, encara que el grup podria veure's ampliat per acollir a Espanya i algun país emergent, tal com va suggerir ahir el ministre d'Exteriors del Brasil, Celso Amorim.

La primera intervenció de José Luis Rodríguez Zapatero en la cimera va durar poc més de deu minuts i va estar centrada en la crisi de l'«economia real» i en la necessària regulació dels mercats, però el president del Govern espanyol va instar als líders del G-20 a no oblidar el seu compromís «amb una altra crisi més gran, més greu i intolerable que és la de la desigualtat i la pobresa» en el món. «No podem escatimar cap energia en la lluita per complir amb els objectius del mil·lenni», va manifestar.

Polítiques coordinades

Zapatero, acompanyat del seu ministre d'Economia, Pedro Solbes, va estimar que la crisi dels mercats financers s'ha convertit en una «crisi intensa de l'economia global», que està afectant a les necessitats reals dels ciutadans. Per això va reclamar «plena determinació» per adoptar mesures dirigides a reactivar l'economia que acabin «com més aviat» amb la crisi i va defensar polítiques fiscals coordinades, com les que s'estan gestant a la Unió Europea i les adoptades per la Xina. Va proposar, a més, que les successives presidències del G-20 assumeixin la funció de vetllar per la coordinació internacional.

Zapatero va fer èmfasi en la necessitat de dissenyar una nova regulació del sistema financer i de les institucions de supervisió per garantir més control i transparència. En aquest sentit, va instar els mandataris a assumir el compromís de tancar aquesta nova regulació en el termini d'un any per donar confiança als mercats.

El cap de l'Executiu espanyol va incidir també en la responsabilitat dels Estats en la reactivació de l'economia i en la supervisió del sistema financer, però va alertar contra les temptacions d'un excessiu intervencionisme.

Llibertat econòmica

Després de subratllar que durant els últims deu anys s'ha registrat el major creixement de l'economia mundial, va valorar la importància de la llibertat econòmica i va advocar per culminar la Ronda de Doha de liberalització comercial.

En el recés de la reunió, Rodríguez Zapatero va tenir ocasió de parlar amb diversos dels líders del G-20, com els mandataris de Brasil, Índia, Turquia, Mèxic, Alemanya, el Regne Unit, França i Itàlia. Segons van informar fonts de la seva delegació, va poder conversar també amb el president del Banc Mundial, Robert Zoellick.