La cerimònia de la firma posa una fi formal a mesos de negociacions sobre el pacte que afecta la presència futura dels Estats Units, un acord que el Govern iraquià va aprovar ahir. El pacte encara ha de ser aprovat pel Parlament iraquià, però el Govern confia que s'aconseguirà a final d'aquest mes.

"Definitivament, avui és un dia històric per a les relacions entre l'Iraq i Amèrica, en signar el pacte per la seguretat després de mesos de converses i negociacions difícils", ha declarat Zebari als periodistes després d'intercanviar còpies signades amb Crocker.

A part del pacte per a la retirada de les tropes, els dos homes han signat un marc estratègic a llarg termini que, segons Crocker, definirà les relacions entre els dos països durant anys en temes com ara "economia, cultura, ciència, sanitat i comerç, per anomenar només uns quants".

"Aquesta firma ens recorda a tots que, en un moment en què les forces estatunidenques seguiran retirant-se de l'Iraq en reconeixement a l'augment d'una seguretat més gran aconseguida durant els últims anys, les nostres relacions es desenvoluparan per vies diferents", ha afegit.

Però el principal objectiu per als iraquians és aquest pacte pel qual els Estats Units es compromet a retirar una força militar, que actualment es xifra en 150.000 efectius, per al 31 de desembre del 2011, una data que reflecteix la confiança creixent del Govern iraquià a causa de la disminució de la violència.

Els dirigents iraquians consideren la data com una gran victòria de la negociació després que l'Administració del president sortint, George W. Bush, prometés no acceptar una agenda de retirada. "Crec que tots els iraquians poden sentir-se molt orgullosos de l'assoliment considerable que el seu equip de negociació ha presenciat", ha assegurat Crocker.