Els integrants del Consell Polític d'IU elegits a l'Assemblea d'aquesta federació van decidir no designar de moment un coordinador general en substitució del dimitit Gaspar Llamazares i van acordar la creació d'una comissió per decidir-ho en el futur. Cayo Lara, el dirigent que avalava el PCE per a líder d'Izquierda Unida i que ha encapçalat la llista més votada per l'Assemblea, serà el coordinador de la comissió que ha de decidir i valorar qui dirigirà el partit. Per a l'elecció del nou coordinador general, la comissió tindrà de termini fins a la convocatòria del nou Consell Polític d'IU.

En públic, la majoria dels dirigents no vol parlar de drama, defensen els beneficis que pot reportar una direcció col·lectiva, encara que sigui temporalment, i apunten a un objectiu aconseguit com el d'establir les bases i el calendari de la refundació d'Izquierda Unida. Molts creuen que no hi ha pogut haver pitjor missatge als ciutadans en general i als votants en particular, lamenten l'"harakiri" de Rivas i emplacen a comprovar-ho a les eleccions europees de l'any vinent.

El PCE guanya pes al Consell

El PCE és la corrent que ha aconseguit una major representació en el nou Consell Polític d'Izquierda Unida, si bé el resultat no garanteix encara, que als comunistes el control de la direcció. La llista del PCE, encapçalada pel coordinador de la federació a Castella-la Manxa, Cayo Lara, va aconseguir 329 vots i inclourà en el Consell Polític 39 dels seus representants, segons la votació de l'Assemblea Federal, en la que van participar uns 800 delegats.

Així mateix, el sector que defensa les tesis del fins ara coordinador general de la formació, Gaspar Llamazares, i que es denomina IU Oberta, va aconseguir incorporar 25 persones, ja que va concentrar 207 vots, mentre que la Tercera Via, la candidatura de la qual liderava el senador català Joan Josep Nuet tindrà 17 membres gràcies als seus 147 vots obtinguts. Completaran el Consell Polític la corrent minoritària d'una representant de Ezker Batua, Haizea Miguela (5 integrants), i la de l'andalús Juan Manuel Sánchez Gordillo (4).

El Consell Polític està format per un total de 180 dirigents d'Izquierda Unida, però l'Assemblea Federal en va escollir ahir 90, ja que l'altra meitat la determinaran les federacions territorials en els pròxims dies. Després de la votació dels delegats que van prendre part de la IX Assemblea Federal, formaran part del Consell Polític, entre d'altres figures, Felipe Alcaraz, Enrique de Santiago, Willy Meyer o Marga Sanz (PCE); Eberhard Grosske, Rosa Aguilar o Gaspar Llamazares (IU Oberta); o Angel Pérez (Tercera Via). S'espera que en els propers dies els representants del nou consell comencin a treballar per tal de recuperar la força perduda en els darrers temps.