El general Dieudonne Kayembe ha estat rellevat en el càrrec com a cap de l'Estat Major pel general Didier Etumba, que fins ara era el cap de la Marina i també va ser director dels serveis d'intel·ligència militars, segons va anunciar ahir a la nit la televisió estatal.

Els enfrontaments de les últimes setmanes entre les forces governamentals i els rebels tutsis de Nkunda a Kivu Nord han fet un mínim de 250.000 desplaçats des d'agost.

"Kayembe ha estat destituït. Endevino que el president vol canviar la dinàmica de les pèrdues", han assenyalat fonts presidencials. Les autoritats congoleses i la comunitat internacional han acusat repetidament la jerarquia de l'exèrcit congolès d'apropiar-se dels diners destinats per als mal pagats i equipats soldats que s'envien al front.

Etumba va participar en les negociacions que van posar fi a la guerra de 1998 a 2003 a la RDC, que va implicar sis països veïns i va deixar cinc milions de morts per la violència, la fam i les malalties. Alhora, ha participat en les converses amb els rebels de Nkunda i és un comandant respectat, segons un oficial de les Nacions Unides.