Des de l'atemptat del 30 de desembre de 2006 contra la Terminal 4 de Barajas, amb el qual es va posar fi a l'alto el foc, la captura de Txeroki s'havia convertit en una prioritat per a les Forces de Seguretat, que han aconseguit capturar-lo combinant els vells mètodes d'investigació amb les últimes tecnologies.

Així, la pista final que va conduir fins a l'amagatall d'Aspiazu va ser el seguiment d'un vehicle robat fa unes quantes setmanes a França -concretament un Peugeot 207- al qual els terroristes havien col·locat plaques de matrícula falses que van despertar les sospites dels equips conjunts d'investigació hispanofrancesos constituïts el mes de gener passat.

L'usuari d'aquest vehicle no era un altre que el mateix Txeroki, al qual la Guàrdia Civil, segons van informar fonts de la investigació, seguia la pista des de fa diverses setmanes gràcies a dos comptes de correu electrònics facilitats a l'institut armat pel Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va confirmar la participació dels serveis d'intel·ligència en l'operació, així com el fet que els etarres es comuniquen habitualment mitjançant el correu electrònic des de cibercafès.

La captura de Txeroki, a més, s'ha produït quan està a punt de complir-se un any de l'assassinat a la localitat francesa de Capbreton dels guàrdies civils Raúl Centeno i Fernando Trapero, una acció en la qual va poder intervenir el mateix Aspiazu, segons el testimoni de dos presumptes membres del "comando Nafarroa" d'ETA detinguts recentment.

De fet, en l'operació que ha permès la seva detenció i la de la també presumpta membre d'ETA Leire López Zurutuza a Cauterets, prop de la localitat pirinenca de Lourdes i de la frontera espanyola, hi van participar agents del Grup de Suport Operatiu (GAO) al qual pertanyien els dos assassinats.

Aspiazu i López Zurutuza -que va pertànyer al "comando Sapa"- ocupaven un habitatge en la qual la Policia francesa ha trobat dues pistoles, dos ordinadors, material informàtic, documents d'identitat falsos britànics, francesos i espanyols, una perruca -que utilitzava Txeroki- i una mica més de 3.000 euros en efectiu.

El dirigent etarra, que segons la ministra francesa de l'Interior, Michèle Alliot-Marie, serà lliurat a Espanya, té 22 causes pendents a l'Audiència Nacional com a autor material o com a inductor, entre les quals les dels atemptats de Capbreton i de la T-4.

La detenció de Txeroki, sis mesos després de l'arrest a Bordeus del considerat cap de l'aparell polític de la banda, Francisco Javier López Peña, Thierry, aprofundeix la situació de debilitat d'ETA, segons va destacar Rodríguez Zapatero.

El cap de l'Executiu, que va felicitar la Guàrdia Civil i va agrair la col·laboració de les autoritats franceses -de les quals va dir que han demostrat una vegada més ser "amigues d'Espanya i dels espanyols"-, va subratllar que ETA "ha rebut un important cop en la seva organització i en la seva capacitat"

Una detenció que, va assenyalar Zapatero, aporta una doble satisfacció ja que, d'una banda, amb el seu historial ningú dubta que el fet que Txeroki estigui en mans de la justícia "suposa salvar vides". I per una altra, perquè es tracta d'un dels autors d'una de les accions "més sanguinàries i menyspreables" comeses últimament per la banda.

En tot cas, el president del Govern va voler deixar clar que malgrat aquest avenç, l'organització terrorista no ha perdut la seva capacitat per atemptar i "causar dolor".

En aquest sentit, va demanar "prudència" i va assegurar que l'Estat no descansarà "ni un sol minut" en la persecució de qualsevol membre d'ETA o de "qualsevol que doni suport a les seves accions violentes". "No pararem", va proclamar Zapatero, que va destacar que aquest revés a ETA és resultat de "l'entrega permanent" i el "treball constant i incansable" de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, als quals va felicitar amb una especial menció la Guàrdia Civil "que ha desenvolupat una tasca decisiva per donar aquest cop a la banda terrorista ETA".

També els partits polítics, el Govern basc i les associacions de víctimes del terrorisme van expressar la seva satisfacció per l'arrest de Txeroki, de qui Rubalcaba va dir que era el responsable de tots els comandos d'ETA durant els últims dos anys i qui "ordenava tots i cadascun dels atemptats".