El cap militar d'ETA Garikoitz Aspiazu, Txeroki, té 22 causes pendents en els sis jutjats centrals d'instrucció de l'Audiència Nacional, entre les quals destaquen l'assassinat de dos guàrdies civils en Capbreton (França), el desembre passat, i l'atemptat en la T-4, el desembre de 2006, que va suposar la ruptura real de l'alto el foc decretat el març.

Segons que van informar ahir fonts fiscals, aquests 22 procediments, que té oberts com a autor material o com a inductor, comporten la presó provisional i la corresponent ordre europea de detenció i lliurament (OED), per la qual cosa la Fiscalia està estudiant amb França si pot ser lliurat de manera temporal a Espanya per ser jutjat per totes aquestes causes.

Representants de la Fiscalia de l'Audiència Nacional tenen intenció de viatjar el desembre a França per coordinar aquests lliuraments temporals i no descarten que, a la llum de la documentació que li ha estat intervinguda, se li puguin imputar més accions de la banda, ja que "és raonable pensar que tots els atemptats" després de la ruptura de la treva "han estat ordenats per ell".

La primera causa que té és per un acte de col·laboració amb el "comando Ituren" d'ETA el 2000, quan encara no havia passat a integrar ETA; mentre que des de 2001 a 2003 se li imputen enviaments de paquets-bomba com a membre del comando K-Olaia (anomenat així en record a l'etarra morta Olaia Casteresana).

Els procediments que té oberts a partir de 2004 són per induir a la comissió d'atemptats com a cap dels comandos d'ETA.

La causa més greu que té com a inductor és l'atemptat de Capbreton, que està sent investigat a França per haver ocorregut en territori de la seva jurisdicció.

També se'l vincula a l'atemptat de la T-4 a l'aeroport de Barajas, el 30 de desembre de 2006, que va suposar la ruptura real de l'alto el foc decretat el mes de març de l'aquest mateix any i que va acabar amb la vida de dos ciutadans equatorians.

També té imputat Txeroki la participació la col·locació d'una bomba adossada el febrer de 2002 en el vehicle del diputat del PSOE i llavors dirigent de les joventuts socialistes basques, Eduardo Madina, que va perdre una cama en l'explosió.

Entre les acusacions més destacades a Txeroki hi hauria l'intent d'assassinat del rei Joan Carles I a Palma de Mallorca.