Així ho ha indicat Máximo González, president dels 240.000 infermers que treballen a Espanya, en un emotiu acte que s'ha celebrat a la Clínica Santa Helena de Madrid i en què la germana ha celebrat el seu aniversari bufant les 64 espelmes d'una gran pastís.

Aclaparada per tantes atencions, la missionera i infermera diplomada ha assegurat que la seva vida es regeix per aquest lema: "alleujar el dolor, donant pau i serenitat a la persona que pateix, sigui qui sigui".

Aquesta burgalesa que treballava al Congo des de fa catorze -els últims al centre mèdic que l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona (Gironès) té a la localitat de Rutshuru- ha afirmat no tenir paraules per agrair l'homenatge rebut.

Ser infermera, ha recalcat la missionera, "és la professió més maca que existeix perquè permet donar-se, treballar pels altres i salvar vides".

Presentación ha subratllat que no hi ha "res més gran" que els malalts i la possibilitat de "poder alleujar-los i estar al seu costat", ja que, segons ella entén la infermeria, "curar no és només sanar ferides sinó atendre el conjunt de la persona humana".

La medalla de plata li ha estat concedida per la seva feina com a infermera i cooperant a Guinea Equatorial, Rwanda i a la República del Congo "amb total dedicació i esperit de sacrifici, encara a costa de la seva pròpia seguretat i integritat física".

Aquest reconeixement respon a més a la seva "constant actitud professional de respecte, consideració i compromís amb els més desafavorits, sobre la base de principis humanístics i religiosos, aplicats amb absoluta professionalitat, valentia i generositat".

El president de l'Organització Col·legial ha manifestat que la professió d'infermeria es veu "simbolitzada" en l'actuació "humanista" i en l'"entrega als altres" de Presentación.

González ha recordat que Europa compta amb nou infermeres per cada mil habitants, mentre que en alguns països en vies de desenvolupament només n'hi ha quatre per cada cent mil, a l'hora que fan la seva feina amb grans riscos per a la seva integritat física i psíquica.

"La Infermeria espanyola estarà sempre en deute amb la germana Presentación", ha sentenciat, per agregar que "aquesta fortalesa que té només s'entén des de la fe cristiana".

Després de confessar-se "cristiana i creient", encara que sembla que afirmar-ho actualment "no és políticament correcte", ha conclòs que aquestes creences poden atorgar "aquesta força" a qui, després de "lliurar-se completament als altres", pateix una agressió tan greu.