Mikel Garikoitz Aspiazu, àlies Txeroki, i la seva companya, Leire López, ja són a París. El cap militar de la banda terrorista ETA i l'etarra juntament a la qual va ser detingut a la matinada de dilluns a la localitat gal·la de Cauterets van ser ahir traslladats en avió des de la comissaria de Baiona fins a la capital francesa, on estaran detinguts en els calabossos de la de la Subdirecció Antiterrorista a París.

Després d'estar presents en el maratonià escorcoll de l'apartament en el qual van ser detinguts i prestar declaració i passar la nit en la comissària de Baiona, Txeroki i Zurutuza van ser traslladats a les 9.30 hores fins a l'aeroport de Biarritz, fortament escortats. Després d'ajudar l'etarra, que anava encaputxat i sense visibilitat, a pujar esglaó per esglaó a l'avió, els policies que custodiaven Txeroki es van fer fotos a les portes de l'aparell per immortalitzar el moment i deixar per al record, encara que fos amb la cara coberta, la seva participació en tan important operació contra la lluita antiterrorista.

L'avió de la policia francesa en el qual viatjaven els dos etarres va arribar a la capital francesa cap a les 11.30 hores. Des d'allà van ser conduïts a les dependències de la Subdirecció Antiterrorista (SDAT) on estaran retinguts fins que es compleixi el termini màxim de 36 hores des de la detenció. Serà aleshores quan passaran a disposició de la jutge Laurence Le Vertm, la magistrada francesa que va ordenar l'operació i que investiga tots els casos relacionats amb ETA en territori gal, entre els quals l'assassinat dels dos guàrdies civils Raúl Trapero i Fernando Centeno a Capbreton.

I mentre Txeroki passa a disposició de la Justícia francesa, des de Madrid el ministre de l'Interior va revelant, amb comptagotes, més detalls sobre l'operació. Així va assenyalar que el Peugeot 207 que usava el cap militar d'ETA va ser robat a França el passat dia 6 de novembre, fa tan sol dotze dies.

Interrogat sobre la possible participació dels serveis d'intel·ligència nord-americans en la investigació que va originar la detenció de Txeroki, el ministre va assenyalar que la Policia i la Guàrdia Civil "col·laboren molt i molt bé" amb els serveis d'intel·ligència dels EUA, "però no en aquest cas". També va indicar que la Policia està en estat de màxima alerta davant un possible atemptat.