La senadora per Nova York Hillary Clinton i la governadora d'Arizona Janet Napolitano apareixen com a candidates a liderar llocs clau en la futur govern de Barack Obama, qui podria elegir més dones per a la seva administració. Clinton és la preferida per al Departament d'Estat i Napolitano per al de Seguretat Nacional.

La cadena de televisió CNN va informar la matinada passada que Penny Pritzker encapçala la llista per al Departament de Comerç però la revista Politico informava ahir que la multimilionària empresària de Chicago ha decidit retirar-se per possibles conflictes d'interès.

Fonts pròximes al procés de selecció van esmentar a la premsa local que Laura D'Andrea Tyson, presidenta del Consell d'Assessors Econòmics de la Casa Blanca amb el president Bill Clinton és un altre dels noms que s'estudien per a secretària de Comerç.

On sembla haver-hi menys confusió és en el Departament d'Estat, on la senadora demòcrata es perfila com una opció cada vegada més viable.

Si es confirma la seva designació, Clinton es convertiria en una de les dones més influents del país. La senadora gaudeix d'aliats en els dos bàndols de l'espectre polític i compta amb un majoritari suport de l'opinió pública.

Diumenge, Jon Kyl, segon en la jerarquia dels republicans al Senat nord-americà, va dir que Clinton seria una "molt bona elecció" per dirigir el Departament d'Estat.

El senador demòcrata Byron Dorgan va assegurar aquest mateix dia que, de ser elegida, Clinton serà confirmada sense problemes pel Senat.

I una enquesta divulgada ahir pel centre Gallup mostrava que la majoria dels nord-americans, el 57 per cent, veuen amb bons ulls la possible designació de l'exprimera dama nord-americana. Entre els demòcrates, el sí a Clinton és inequívoc, amb un 79 per cent a favor que es converteixi en secretària d'Estat. Entre els republicans, el suport és de només un 28 per cent.

De ser confirmada, la senadora es convertiria en la tercera dona a ocupar el càrrec, després de l'actual secretària republicana Condoleezza Rice i la demòcrata Madeleine Albright.

Entre els esculls per al seu nomenament figuren els negocis de la fundació que presideix el seu marit, l'expresident Bill Clinton, que podrien plantejar conflictes d'interès i l'oposició dels grups antibèl·lics que veuen amb recel el seu suport a la invasió de l'Iraq.

Una altra de les possibles "dones fortes" del govern d'Obama seria la governadora d'Arizona Janet Napolitano. Napolitano podria estar aviat al capdavant del Departament de Seguretat Nacional, creat després dels atemptats de setembre del 2001 i entre les tasques del qual hi ha la seguretat fronterera i la protecció del país contra nous atacs terroristes.

La política de 50 anys va ser la primera dona a la història del país a servir com a fiscal del Govern federal, fiscal general de l'estat i governadora de manera consecutiva.

La governadora es va oposar a diversos projectes de llei que tenien com a objectiu els indocumentats i va decidir fer èmfasi en el sistema i les persones que fan possible la immigració il·legal.

Així, va demanar als contractistes estatals que s'asseguressin que els seus empleats resideixen de manera legal al país i va crear una unitat destinada a detenir els que falsifiquen documents d'identitat.

Napolitano defensa reforçar la seguretat fronterera però ha expressat el seu escepticisme sobre la conveniència d'aixecar un mur a la frontera entre els EUA i Mèxic.

Grups a favor d'una reforma migratòria integral com America's Voice van donar ahir la benvinguda a la seva possible designació. "La governadora Napolitano seria una elecció magnífica", va assegurar Frank Sharry, director executiu de l'organització, qui va destacar les seves credencials en seguretat nacional i la seva capacitat per treballar de manera bipartidista.

El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, Miguel Angel Moratinos, ha fet arribar al president electe dels Estats Units, Barack Obama, la postura d'Espanya sobre la necessitat de "canviar l'estratègia" a l'Afganistan, van informar fonts de la delegació que acompanya al cap de la Diplomàcia espanyola en la seva visita a Washington. Moratinos, que va començar ahir una visita de dos dies a Washington per tenir una primera presa de contacte amb l'equip d'Obama, va acomiadar-se de la seva col·lega nord-americana, Condoleezza Rice, i també es va reunir amb Madeleine Albright.