La senadora per Nova York Hillary Clinton ha acceptat la proposta del president electe dels Estats Units, Barack Obama, per fer-se càrrec de la Secretaria d'Estat, segons informava The New York Times. El diari, que cita com a font dues persones molt pròximes a Clinton, explica que l'exaspirant a la candidatura presidencial demòcrata ha decidit renunciar al seu escó al senat i acceptar formar part del nou Govern.

Clinton hauria pres aquesta decisió després d'haver discutit amb Obama sobre la naturalesa del càrrec i els seus plans per a la política exterior, segons les mateixes fonts.

Fonts de l'oficina de transició d'Obama van dir ahir a la premsa que Clinton tenia "el camí obert" per fer-se amb la Secretaria d'Estat, el lloc de major visibilitat i prestigi del Govern, després del de president, encara que faltava per conèixer la seva decisió final.

L'anunci està previst que es realitzi després del dia d'Acció de Gràcies, la important festa nord-americana que se celebra dijous que ve, 27 de novembre.

L'elecció final de Hillary no ha estat fàcil per a Obama, no només perquè durant l'intens procés de primàries va patir crítiques despietades del seu rival per la seva suposada inexperiència, sinó per la possible incompatibilitat del seu marit, Bill Clinton.

El que va ser president entre 1993 i 2001 està embarcat des de fa anys en una ambiciosa labor de filantropia a través de la Fundació Clinton, que recull centenars de milions de dòlars de donants de tothom, molts d'ells sota l'anonimat.

A això s'uneixen les conferències i activitats d'assessorament que realitza, per elevades sumes de diners, per a altres governs, alguns dels quals Hillary hauria de visitar com cap de la diplomàcia nord-americana.

L'equip d'Obama ha estat analitzant aquestes possibles incompatibilitats, però el nomenament està ja decidit després que Bill Clinton hagi acceptat revelar la seva llista de donants.