La mort, dissabte passat, del jove Álvaro Ussía, presumptament a mans dels porters d'una coneguda discoteca de Madrid, ha desencadenat el tancament d'altres quatre locals emblemàtics de la ciutat que acumulaven infraccions administratives.

Després de tancar fa dos dies El Balcón de Rosales, a les portes del qual va morir Ussía, l'Ajuntament ha clausurat la sala de concerts La Riviera, la discoteca en la qual el Dj Koke punxava cada nit, Moma 56, la mítica But i la històrica Macumba. Altres com New Garamond han pagat una sanció que per ara les ha salvat del tancament.

L'Ajuntament al·lega que aquestes sales han comès "infraccions greus" relacionades amb les llicències, mentre que els empresaris diuen estar "sorpresos" i "preocupats".

Segons va declarar el gerent de l'Associació d'Empresaris d'Espectacles, Sales de Festa, Discoteques i Oci (Asfydis) de Madrid, Juan Antonio Fernández, els propietaris de les sales consideren injustificats aquests tancaments, encara que confien que l'afany per "demonitzar-los" i "culpar-los" de la mort d'aquest jove passi aviat.

Per la seva banda, l'oposició municipal critica que aquestes sales no s'hagin tancat abans, si realment incomplien la llei.

El portaveu del grup socialista, David Lucas, va lamentar ahir que "hagi hagut de morir" el jove Álvaro perquè l'Ajuntament "desperti"; i IU ha assenyalat que les "presses" d'ara per tancar locals delaten la "desídia que hi ha hagut abans per no fer-ho".

L'oposició considera que si s'ha produït un assassinat com a conseqüència d'una trifulga originada en un local que no hauria d'estar en funcionament, es poden demanar responsabilitats a l'administració que ho ha permès.

També la presidenta de la Comunitat madrilenya, Esperanza Aguirre, es va mostrar partidària de ser "rigorosos" amb els locals que incompleixen la llei, mentre que el sindicat CCOO ha advertit dels efectes que pot tenir el cessament de l'activitat d'aquestes empreses sobre els seus treballadors.