Garikoitz Aspiazu Rubina, àlies Txeroki, i Leire López Zurutuza van ingressar ahir a presó després de ser interrogats al Tribunal de París per la jutgessa Laurence Le Vert, especialitzada en sumaris d'ETA a França. La Justícia gala imputa al cap militar d'ETA, entre d'altres, el delicte de "dirigir" una "associació de malfactors amb finalitats terroristes", per la seva vinculació amb l'assassinat de dos guàrdies Civils a Cap Breton, l'1 de desembre de 2007. Le Vert va desestimar, no obstant, imputar a Txeroki el càrrec d'assassinat per aquell cas. El membre de la cúpula etarra s'enfronta ara a una pena màxima de 30 anys de presó, van assenyalar fonts judicials.

Pel que fa a López Zurutuza, Le Vert l'ha enviada a presó per un delicte d'"associació de malfactors amb finalitats terroristes" vinculat a la investigació oberta arran de les troballes fetes per la policia al la casa de Cauterets, on van ser detinguts tots dos etarres. Els detinguts, van explicar fonts de la Justícia francesa sense donar més detalls, van ser interrogats la nit de dijous a divendres.

L'enviament de Txeroki i López Zurutuza al Tribunal de París es va fer "tot just concloure" el període de detenció policial d'un màxim de 96 hores. Els dos terroristes van ser conduïts dimarts des de la comissaria de Cauterets a l'aeroport de Biarritz, i d'allà un avió oficial els va traslladar fins a la capital sota grans mesures de seguretat.

Un cop a París, van ser duts a la Subdirecció Antiterrorista (SDAT) a Levallois-Perret, als afores de la capital francesa. Els responsables d'aquesta unitat van ocupar-se de custodiar els dos detinguts.

La jutgessa parisenca Laurence Le Vert es la responsable del sumari obert sobre l'atemptat a Cap Breton. Txeroki té 22 causes pendents als sis jutjats d'instrucció de l'Audiència Nacional, entres les quals destaquen els assassinats de Cap Breton i l'atemptat de l'aeroport de Barajas el desembre del 2006, que va suposar el trencament de l'alto el foc decretat per la banda el març d'aquell any.

Segons van informar ahir des de Madrid fonts fiscals, els 22 procediments que té oberts el pressumpte terrorista com a autor material o com a inductor, impliquen la presó provisional i, per tant, la corresponent ordre europea de detenció i entrega (OED o euroordre).

Ordinadors hermètics

D'altra banda, fonts de la lluita antiterrorista van explicar que la informació emmagatzemada en els dos ordinadors portàtils confiscats al cap militar d'ETA serà molt complicada de desxifrar a no ser que Txeroki faciliti la constrassenya que permet accedir-hi, o bé que, en un cop de sort, els investigadors descobreixin la clau.

Els ordinadors de Txeroki estan protegits amb el programa de protecció de dades Pretty Good Privacy (PGP, que traduït a l català seria Privacitat força bona), que ja fa anys que ETA acostuma a utilitzar per codificar els seus arxius i obstaculitzar la tasca d'investigació de la policia. El PGP és un programa gratuït d'accés lliure que es descarrega d'Internet en pocs minuts i que proporciona un blindatge pràcticament impenetrable a l'acció dels curiosos. El PGP va ser dissenyat l'any 1991 per l'informàtic antimilitarista nord-americà Phil Zimmerma. Comprovada la dificultat de trencar la seguretat dels ordinadors de Txeroki, el descobriment de la contrasenya sembla l'única via probable per accedir a la informació.

Un artefacte provist d'entre 6 i 8 quilos d'amonal va destrossar dijous a la nit un repetidor de telecomunicacions situat al mont Arnotegi, a Bilbao. Es tracta de la primera resposta violenta de la banda terrorista ETA a la detenció i empresonament d'Aspiazu Rubina i López Zurutuza. En aquest context, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va declarar que la "important" detenció de Txeroki durà ETA a "demostrar la seva força"