El president electe dels EUA, Barack Obama, va advertir ahir que l'economia afronta una crisi de "dimensions històriques", en delinear un pla per crear 2,5 milions de treballs per al 2011, mentre continua esculpint el seu equip econòmic.

L'atenció de la cobertura mediàtica es va centrar ahir en el possible nomenament de Timothy Geithner, president de la Reserva Federal de Nova York, com a pròxim secretari del Tresor. Fonts pròximes a l'equip de transició preveuen que Obama presenti el seu equip econòmic demà a Chicago (Illinois), amb la idea d'agilitar els seus plans per a la reactivació econòmica. L'equip econòmic inclouria a més Jacob Lew, director de pressupostos de la Casa Blanca sota la presidència de Bill Clinton, com a pròxim director del Consell Nacional Econòmic, i Peter Orszag, actual cap de l'Oficina Pressupostària del Congrés, com pròxim titular de l'Oficina de Gestió i Pressupostos (OMB) de la Casa Blanca. També s'estudia el nom de Larry Summers, exsecretari del Tresor, com a possible assessor d'alt rang a la Casa Blanca, juntament amb l'economista Austan Goolsbee, de la Universitat de Chicago, i Jason Furman, un reconegut expert polític de Washington.

Fins ara, els nomenaments que s'han filtrat a la premsa donen compte d'un equip compost principalment per líders amb íntim coneixement dels secrets del Congrés i del Govern, incloent-hi diversos "clintonites". Una vegada establert l'equip econòmic, el següent pas d'Obama, previsiblement després del festiu del "Dia d'Acció de Gràcies" la setmana que ve, seria nomenar al seu equip de seguretat nacional, que estaria encapçalat pel seu exrival en la contesa, la senadora Hillary Clinton, com a secretària d'Estat. Per a Obama, que jurarà com el 44è president dels EUA el pròxim 20 de gener, no hi ha temps que perdre ja que, segons els experts, l'hemorràgia de "milions de llocs de treballs" continuarà el 2009 si no s'actua "amb rapidesa i contundència".

Discurs radiofònic

La crisi, segons va afirmar en el seu discurs radiofònic dels dissabtes, "possiblement empitjori", i és clar que amb el seu pla per a la creació de 2,5 milions d'ocupacions per al gener de 2011 intenta tornar la confiança tant als mercats com els consumidors. Els seus plans no només serviran per resoldre la crisi immediata, va explicar, sinó que també són "inversions a llarg termini per al nostre futur econòmic, que han estat ignorades durant molt temps". En aquest sentit, va ordenar al seu equip d'assessors econòmics que elabori un "Pla de Recuperació Econòmica" que sigui "prou gran per respondre als reptes" dels EUA, i va dir que pensa firmar-lo poc després d'assumir la presidència. A més, va assenyalar que el seu equip continuarà polint els detalls del pla en les pròximes setmanes però serà, sobretot, un esforç nacional de dos anys per impulsar la creació d'ocupacions i els fonaments d'una prosperitat econòmica duradora.

La seva idea és crear ocupació mitjançant la reconstrucció de ponts i carreteres, la modernització de les escoles i el desenvolupament de fonts alternatives d'energia i de vehicles més eficients.