Martine Aubry s'ha convertit en la nova líder dels socialistes francesos després de guanyar per només 42 vots la seva rival Ségolène Royal, però no pot cantar victòria fins que el Consell Nacional del partit ratifiqui el resultat. Com que els resultats són extremadament ajustats de la votació, "el millor perquè el resultat sigui el més indiscutible possible és que sigui ratificat per un Consell Nacional", va dir ahir l'encara màxim responsable del Partit Socialista (PS) francès, François Hollande.

El Consell Nacional es reunirà a mitjans la setmana que ve, molt probablement dimecres, i analitzarà totes les denúncies d'irregularitats i possibles vies de recurs que plantegen els seguidors de Royal, qui va sol·licitar ja una nova votació.

Una vegada s'hagi fet aquesta anàlisi, el Consell decidirà si ratifica definitivament la victòria d'Aubry -amb un 50,02% dels vots enfront del 49,98% aconseguit per la seva rival-, o si posa en marxa altres procediments, va dir Hollande.

Entre aquests procediments s'inclou la tercera ronda de votació que reclamen els royalistes i que, posat cas que compti amb el suport del Consell Nacional, se celebraria dijous vinent.

Fins aleshores, l'alcaldessa de Lilla i exministra no podrà cantar victòria, la qual cosa resulta totalment inacceptable per als seus partidaris. La mateixa Aubry va declarar la matinada de dissabte, després de conèixer-se l'escrutini oficial dels 134.784 emesos,, que "no té raó de ser" una nova crida a les urnes perquè hi ha un resultat clar, agradi o no. Per a Royal, no obstant això, no està tan clar aquest resultat, al seu judici totalment "discutible", per la qual cosa ja va avançar que no està disposada a deixar-se guanyar. El que ningú qüestiona és que el partit segueix dividit i immers en una crisi interna que no s'ha dissipat amb aquestes eleccions, en les quals els militants estaven cridats a escollir no només la seva nova líder, sinó també la que molt probablement serà la contrincant del conservador Nicolas Sarkozy en les presidencials de 2012. De fet, les primeres reaccions tant de militants d'un i un altre bàndol, com de representants de l'oposició, coincideixen al destacar l'enorme fractura interna que ha posat de manifest aquest procés electoral.

Hollande va sortir al pas de totes aquestes crítiques i va precisar que és cert que hi ha divisió però no hi ha dos partits com diuen alguns, només un.

Ara per ara, a l'espera del que decideixi el màxim òrgan del partit, Aubry és la guanyadora i "ha de ser designada primera secretària" després d'un escrutini que, si bé és cert que ha estat molt ajustat, també ha estat democràtic, va declarar a la ràdio France Info el diputat Francçois Lamy.

Si fos d'aquesta manera, l'actual alcaldessa de Lilla, filla de l'expresident de la Comissió Europea Jacques Delors, tornarà al centre de l'escena política després de la seva etapa com a ministra d'Ocupació en el govern de Lionel Jospin, en què va destacar com la promotora de la controvertida reducció de la jornada laboral de 35 hores setmanals.