El cap del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar que, davant la crisi econòmica, estarà més compromès que mai amb les idees socialdemòcrates, i, en aquesta línia, va anunciar un pla amb mesures "immediates, ràpides i molt vinculades als entorns locals" per lluitar contra l'atur.

Zapatero va aprofitar per donar algunes pinzellades sobre aquest pla durant la seva compareixença davant el Comitè Federal del PSOE, en la seva primera reunió després del Congrés del partit celebrat el juliol, que va estar dedicada gairebé en la seva integritat a analitzar la crisi financera.

Tots els membres del Comitè Federal van fer pinya entorn de l'actuació del Govern enfront de la crisi i van destacar de manera unànime el lideratge internacional, europeu i nacional de Zapatero, així com el valor de les idees socialdemòcrates per afrontar els avatars econòmics.

Hi va haver també consens a l'hora de diagnosticar que la dreta és la "responsable ideològica" de la situació, perquè el que està en crisis "és una forma d'entendre el món", segons van coincidir.

Les noves mesures seran exposades per Zapatero dimecres que ve en la seva compareixença davant el ple del Congrés per analitzar l'evolució de la crisi financera.

A l'espera que llavors pugui oferir detalls, Zapatero va avançar que les actuacions previstes tindran l'objectiu de mobilitzar recursos públics per estimular l'ocupació.

En concret, va explicar que el pla, en el que tindran un especial protagonisme les entitats locals (segons fonts socialistes) intentarà accelerar infraestructures i de la rehabilitació d'habitatge i la millora d'entorns urbans.

Un altre sector davant el que Zapatero defensa que hagi una especial actuació és el de l'automoció, però en aquest àmbit creu necessari que abans la Unió Europea fixi unes línies d'actuació perquè tots els socis comunitaris actuïn de manera coordinada.

El president de l'executiu afirma que els plans de suport al sistema financer desplegats per molts països i les retallades dels tipus d'interès per part dels principals bancs centrals del món han estat un pas fonamental per mitigar els efectes negatius del desordre financer sobre l'economia real.

Però sense descuidar aquest front, va considerar que és el moment d'adoptar decisions compromeses i coordinades en l'àmbit de la UE en el marc de la política fiscal.

Unes mesures que, segons el seu semblar, deuen destinar-se a provocar un impacte directe en l'activitat econòmica i l'ocupació.

Va descriure també les cinc pautes d'actuació que seguirà el seu Govern per afrontar la crisi, amb les quals els ciutadans, segons que va manfiestar, han de saber que l'Executiu no va a esperar que arribi la recuperació, sinó que va a portar-la.

Donar la cara i estar permanentment al front; no vacil·lar a usar responsablement l'impuls públic a la reactivació; garantir la protecció i la cohesió socials; comptar amb sindicats, empresaris i altres partits, i participar de manera activa en la gestació d'una resposta internacional coordinada, són aquestes cinc pautes enumerades per Rodríguez Zapatero.

Al fil de l'anterior, va garantir que no escoltarà "cants de sirena" i que seguirà governant amb fidelitat a les senyes d'identitat socialistes, perquè el seu compromís socialdemòcrata "és avui més fort que mai".