"La victòria és avui de Veneçuela. Es ratifica el camí democràtic que el poble ha escollit", va afirmar Chávez en una intervenció al centre on el seu Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) va muntar aquesta nit la seva centre d'operacions.

El president va dir que les eleccions "van demostrar que aquí hi ha un sistema democràtic i que aquí es respecta la decisió del poble", al temps que va qualificar de "gran victòria" els resultats obtinguts pel seu candidats.

Chávez va felicitar als candidats opositors que van triomfar i també va dir que els resultats del comicis l'impulsen a seguir amb el projecte d'establir el seu socialisme a Veneçuela.

Segons el primer butlletí de resultats donat pel Consell Nacional Electoral (CNE), l'oposició manté els dos estats que va obtenir en les regionals de fa quatre anys, el ric estat petrolier del Zulia i el de Nova Esparta, a l'orient veneçolà, i arrabassa Miranda, que engloba barris caraquenys, a l'oficialisme.

També guanya a l'estat de Táchira, fins ara sota domini chavista, i a Carabobo, governat per un dissident del chavisme, segons han informat juntes electorals locals hores després del primer butlletí del CNE.

Zulia i Miranda estan considerats com els més importants del país pel seu pes econòmic, la seva població que suma més de 6,6 milions d'habitants dels 28 milions que té Veneçuela, i unes posicions estratègiques.

L'oposició es va fer també amb l'Alcaldia Major de Caracas, que estava en mans oficialistes, a les eleccions d'aquest diumenge que van arribar a una participació del 65,45 per cent, la més alta registrada en comicis regionals i locals a Veneçuela, segons va destacar la presidenta del CNE, Tibisay Lucena.

En la seva intervenció a la seu del CNE, Lucena va donar lectura dels resultats en vint dels 22 estats, les governacions dels quals estaven en disputa a les eleccions d'aquest diumenge a les quals havien estat convocats uns 17 milions de veneçolans.

El PSUV, fundat per Chávez per aglutinar als moviments que li van donar suport en la seva reelecció en 2006, va recuperar els estats Trujillo, Aragua, Guárico i Sucre, en mans de dissidents del chavisme, i va mantenir Barinas, terra natal del president, on es presentava el seu germà, Adán.

En una intervenció poc després de conèixer-se els resultats, el PSUV va celebrar la recuperació del control en tres estats que estaven en mans opositores i el seu vicepresident, Alberto Muller, va dir que ha ratificat la seva condició de "primera força política del país".

Per la seva banda, el dirigent opositor Henrique Capriles Radonski, que va vèncer en Miranda amb un 52,56 per cent dels vots al governador oficialista, Diosdado Cabello, va afirmar que no pretenen "barallar-se" amb el Govern Nacional, i va anunciar l'inici a partir de demà d'"una nova etapa d'esperança".

"Som un país que estem cansats de la baralla, de la divisió. Les noves autoritats (opositores) estem disposades a treballar coordinadament amb el nostre poble, amb un sol interès, que la gent pugui viure millor", va agregar Capriles, de 36 anys.

Així mateix, el governador electe de Zulia, Pablo Pérez, va asseverar que "respectarà al Govern Nacional" i que, "per descomptat, exigim respecte (per part del president Chávez) per a l'estat Zulia".

"Anem a treballar amb el Govern Nacional, el que ens importa és l'estat Zulia", va agregar.

En declaracions a Zulia, el líder opositor Manuel Rosales es va autoproclamar vencedor a l'alcaldia de Maracaibo, a la qual aspirava, i es va congratular per la victòria opositora diverses regions i municipis del país, fins ara gairebé en la seva totalitat en mans de l'oficialisme.

"El mapa de Veneçuela va començar a canviar, ara és divers", va declarar Rosers, abans d'afegir que l'oposició espera que "s'anunciï aviat" la seva suposada "victòria" en els estats Táchira i Carabobo, que va ser confirmada hores més tard.

Per la seva banda, l'alcalde electe del municipi Metropolità de Caracas, l'opositor Antonio Ledezma, va afirmar que governarà amb "amplitud", i va invitar al president Chávez "a treballar junts, per rescatar del caos i de l'anarquia" a la capital del país.

"És temps d'unitat (...) juro de nou que no els vaig a defraudar", va assegurar Ledezma, qui va dedicar el seu triomf "als més humils" i va confirmar el seu "compromís amb els nens de Caracas".

Ledezma, que va governar Caracas en la dècada de 1980 amb el partit socialdemòcrata Acció Democràtica (AD), va subratllar que en el procés electoral d'avui sol "han de sentir-se derrotats l'hampa", els corruptes i els funcionaris públics ineficients.