El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, podria convertir-se en el "company de viatge" del president electe dels Estats Units, Barack Obama, gràcies a les característiques comunes que defineixen els dos líders, tant en l'àmbit polític com personal, segons va indicar el diari nord-americà The Washington Post en una de les seves columnes d'opinió recollides ahir en la seva edició digital, i en la qual el mateix Zapatero qualifica l'elecció d'Obama com "una oportunitat històrica perquè Estats Units sigui millor comprès" en el món.

La columna del periodista Jim Hoagland ressalta que tant Zapatero com Obama "han assumit el poder en el nom d'una nova generació" i suposen un "canvi fonamental després d'anys de mandat conservador". "Si Obama necessita un europeu com a company de viatge, com Tony Blair ho va ser de Bill Clinton o George W. Bush, Zapatero pot ser l'elegit", va apuntar Hoagland. "Tots dos van néixer un quatre d'agost, els dos tenen dues filles, els dos són apassionats del bàsquet. Alts, àgils, gràcils", va assenyalar el columnista, qui al llarg del seu article es refereix a Zapatero com "el ràpid i elegant espanyol" amb qui va tenir l'oportunitat de conversar durant la recent visita a Washington del president del Govern amb motiu de la celebració de la Cimera del G-20, en un breu encontre on Zapatero va efectuar una repassada tant de la situació actual d'Espanya en les relacions exteriors, com de les oportunitats que se li presenten als Estats Units en aquesta nova etapa.

"L'elecció d'Obama significa que ara la bandera americana oneja en països en els quals abans se li calava foc", va assenyalar Zapatero. "Es tracta d'una oportunitat històrica perquè Estats Units sigui millor comprès" a l'exterior, en particular en punts de l'Amèrica Llatina, com Cuba o Veneçuela. En aquest sentit, Zapatero va expressar el desig d'Espanya de col·laborar amb Europa i Estats Units per "enfortir les institucions democràtiques" dels dos països.

Pel que fa a la situació a l'Afganistan -punt clau en la política exterior de la futura Administració Obama- Zapatero va realitzar una crida al diàleg entre Europa i els Estats Units. "Obama ha d'escoltar Europa i Europa ha d'escoltar Obama", va assenyalar el president del Govern, per tal de desenvolupar "una estratègia global" per posar en pràctica, de manera simultània, un canvi polític, social i econòmic.

Més contundent es va mostrar Zapatero en parlar sobre la guerra a l'Iraq. Hoagland descriu la retirada de les tropes espanyoles del país àrab el 2004 com "el moment en el qual Zapatero va cremar, o més aviat va destruir, els ponts" estesos entre els dos països. El president del Govern espanyol va indicar, en aquest sentit, que "és una guerra que mai hauria hagut de començar", ressaltant que "el Govern és poderós, i els polítics han de complir el que prometen".

Promesa de canvi

En el seu breu encontre amb el periodista nord-americà, Zapatero va considerar que Espanya és ara "un país molt més decent", que té "una forta voluntat de modernització". "Hem mantingut les nostres promeses de canvi", va considerar Zapatero, "cosa que no sempre és fàcil. Però cal fer-ho". Entre les iniciatives considerades pel Govern socialista, Hoagland destaca la "legalització de l'eutanàsia, la liberalització de l'aplicació irregular de les polítiques avortistes i l'augment de la separació entre església i Estat".

El periodista va veure Zapatero "orgullós d'haver aprovat lleis que afavoreixen el divorci de la parella i els matrimonis entre persones del mateix sexe". Zapatero va ressaltar que aquestes mesures "han convertit Espanya en un país molt més decent".

"Un socialista compromès"

Hoagland considera encara que entre Obama i Zapatero existeixen certes diferències que "podrien constrènyer la restauració de les relacions entre els hispano-nord-americans" ja que, sobretot, "Zapatero és un socialista compromès on la seva victòria a les eleccions de 2004 va ser considerada, erròniament, com un fet aïllat", va assenyalar Hoagland, qui va considerar que el president espanyol "pot permetre's ser dur i provocador" enfront de "la calma i seguretat d'Obama", i que les seves idees afavoreixen "el canvi social en lloc de celebrar els èxtasis del bipartidisme".

Amb tot, la columna assenyala que la posició d'Espanya està en condicions de millorar sensiblement amb vista a l'exterior després de l'assistència de Zapatero a la Cimera de Washington i estrènyer mans amb l'encara president nord-americà George W. Bush. "La benvinguda de Bush, sense importar el poc interessada o com pogués de reticent haver estat, pot consolidar la legitimitat del president espanyol com un líder mundial", va apuntar el periodista.