El màxim dirigent militar d'ETA, Mikel Garikoitz Aspiazu, àlies Txeroki, va ser qui va ordenar als membres del comando Elurra col·locar la furgoneta bomba en la T-4 de Barajas que va matar dos ciutadans equatorians, Diego Armando Estacio i Carlos Alonso Palate, i que va suposar l'inici del final del procés de pau. Així ho estableix el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz en el seu acte de processament, en el qual imputa a Txeroki, i als quatre integrants d'aquest comando, Joseba Aranibar, Mikel San Sebastián, Igor Portu i Mattin Sarasola, dos delictes d'assassinat, 68 delictes de lesions i un altre d'estralls, tots ells amb l'agreujant de terrorisme. A més, Pedraz també imputa a Txeroki i Aranibar un delicte de detenció il·legal terrorista i robatori amb violència i intimidació terrorista per robar la furgoneta i segrestar el seu propietari.

En el seu acte, el jutge assenyala que va ser la direcció d'ETA qui va ordenar als membres del comando Elurra atemptar en plena treva a l'aeroport de Barajas. I va ser el cap dels comandos de la banda qui en persona va donar les directrius sobre com, quan i on es produiria l'inesperat cop d'ETA amb el seu alto el foc encara en vigor. Per a això, alguns integrants d'aquest comando van mantenir diverses reunions amb el líder militar de la banda.

El primer encontre es va celebrar a la muntanya Auza, situada a la Vall de Baztan (Navarra). A aquesta reunió van acudir tres membres del comando Elurra, Sarasola, San Sebastián i Portu, i en ella Txeroki els va donar les indicacions generals sobre com realitzar l'acció. Després d'aquest encontre, els tres etarres van realitzar fins a dues vegades el trajecte des de Navarra fins a l'aeroport de Barajas.

Després va arribar un altre encontre en el qual el cap dels comandos d'ETA els va comunicar tots els detalls de la seva acció: va fixar el dia, l'hora i el lloc de l'atemptat, va encarregar a Portu comprar el mòbil amb el qual avisarien la policia i i va indicar a Sarasola com hauria d'anar disfressat per a perpetrar-lo. Tres dies abans de l'atemptat, els terroristes, seguint les ordres de Txeroki, van robar una furgoneta a la localitat francesa de Luz Ardiden i van segrestar el seu propietari, al qual van mantenir retingut dos dies.

El dia 29 de desembre de 2006 van començar el viatge cap a Barajas, en el qual San Sebastián va actuar com a llançadora i en arribar a l'aeroport Sarasola va complir al peu de la lletra les indicacions de Txeroki, "col·locant-se a l'efecte una perruca castanya, una gorra, una jaqueta marró i una màscara protectora transparent de pintor".

Amb aquesta disfressa va activar la bomba a l'aparcament de la terminal, va aparcar la furgoneta a la plaça 307 de la planta 2 del mòdul D i, ja amb un altre aspecte, va accedir a la zona de passatgers portant una maleta de rodes i una crossa, que va llançar després en una obra propera. Després, Sarasola va agafar un taxi fins a la terminal que el va traslladar a les rodalies de la seu d'Antena 3, a la localitat madrilenya de San Sebastián de Los Reyes, on es va reunir amb els altres membres del comando per tornar a Lesaka (Navarra).

Fiança de 35 milions

El jutge, que destaca que els fets queden perfectament acreditats per la declaració policial prestada en el seu moment pel mateix Sarasola, requereix als processats que prestin una fiança de 35 milions d'euros per la seva responsabilitat en la causa i fixa per al proper 4 de desembre la presa de declaració indagatòria a San Sebastián, Sarasola i Portu. En el seu acte, Pedraz decreta la posada en llibertat en aquesta causa de Joseba Iturbide, ja que, diu que "només podria ser-li imputat el delicte d'integració en organització terrorista" per pertinença al comando Elurra.