El president electe nord-americà, Barack Obama, va presentar ahir els principals membres del seu equip econòmic, amb els quals haurà d´enfrontar-se a l'actual crisi econòmica i financera. Els dos càrrecs més destacats dels anunciats són Timothy F. Geithner, com a secretari del Tresor, i Lawrence Summers, com a director del Consell Econòmic Nacional. En la roda de premsa, celebrada a Chicago, Obama va anunciar que «els càrrecs començaran a treballar des d'avui perquè no hi ha temps per perdre», ja que la crisi és de «proporcions històriques», tot afegint que la situació empitjorarà. A més, durant el torn de preguntes va reprendre GM, Ford i Chrysler, les tres grans companyies automobilístiques, per demanar ajudes públiques sense presentar un pla «elaborat».

Timothy F. Geithner, de 47 anys, té gran experiència, a causa que des de novembre de 2003 presidia la Reserva Federal de Nova York, a més d'ocupar la vicepresidència i un lloc permanent del Comitè Federal de Mercat Obert de la Reserva Federal, encarregada de dissenyar la política monetària dels Estats Units. A més, Geithner va ser anteriorment part del Departament del Tresor, que ara dirigirà, treballant primer per a Robert Rubin i després per a Lawrence Summers, que també forma part de l'equip d´Obama.

En concret, Summers ha estat designat director del Consell Econòmic Nacional dels Estats Units, i es convertirà així en l'assessor econòmic més proper al president electe. Economista de 54 anys, Summers va ser secretari del Tresor entre 1999 i 2001 amb l'Administració Clinton. A més, el nom de Summers sona com a candidat per substituir Ben Bernanke com a president de la Reserva Federal, el mandat del qual finalitza el 2010.

Els altres llocs que va anunciar va ser el de Christina Romer, professora d'economia de la Universitat de Berkeley, com a directora del Consell d'Assessors Econòmics de la Casa Blanca, i el de Melody Barnes com a líder del Consell de Política Interior. Barnes, excap del Consell del Comitè Judicial del Senat, ja va ser assessora d´Obama durant la campanya.

Durant la seva intervenció, el president electe va reconèixer que l'economia nord-americana es troba en un «cercle viciós», fet pel qual no hi ha «un minut per perdre», fet pel qual va anunciar que «els càrrecs començaran a treballar avui». En aquest sentit, va destacar que el primer treball que tenen és el de donar forma a un paquet d'estímuls, que permeti crear 2,5 milions de llocs de treball, ja que Obama va considerar que cal «posar la gent a treballar».

Per altra banda, va anunciar que al gener es desplegarà un nou paquet financer, la mida del qual no va especificar, encara que fonts del partit demòcrata van afirmar que serà de centenars de milers de milions de dòlars.