El president de l'Episcopat, cardenal Rouco Varela, va aprofitar el discurs inaugural de la XCII Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola per llançar una crida a la reconciliació entre els espanyols davant la Llei de la Memòria Històrica i a la solidaritat davant la crisi econòmica. "Cal cultivar l'esperit de reconciliació, sacrificat i generós, que va presidir la vida social i política en els anys anomenats de la Transició a la democràcia. En ocasions cal saber oblidar. És hora de reflexionar també sobre les exigències morals que la crisi ens imposa, pensant en un futur millor", va explicar el purpurat.

El president dels bisbes va reconèixer que "hi ha una justificada inquietud davant el perill d'un deteriorament de la convivència serena i reconciliada, que hem aconseguit ja en la nostra societat". Perquè la història d'Espanya, va afegir, ha estat "plena de tensions que més d'una vegada han desembocat en enfrontaments fratricides". Per no tornar a repetir aquestes errades de la història, el cardenal de Madrid va proposar "evitar d'arrel actituds, paraules i estratègies i tot el que pugui facilitar les confrontacions".

En un altre ordre de coses, la ministra d'Educació, Política Social i Esport, Mercedes Cabrera, va apostar ahir per respectar l'"autonomia" de cada centre per decidir sobre la presència o retirada dels símbols religiosos dels col·legis públics, ja que "són els que millor coneixen quin tipus d'alumnes tenen i què pensen els pares". Amb aquestes declaracions, Cabrera mostrava la seva opinió sobre la sentència d'un jutjat de Valladolid que obliga un col·legi públic de la capital de Castella i Lleó a retirar els símbols religiosos de les aules. La posició de la ministra contrasta amb la del número dos socialista i creient declarat, José Blanco, que va advocar per la retirada dels crucifixos. A aquest tema també es va referir la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, qui va assenyalar que el seu partit respecta aquesta resolució, tot assegurant, no obstant això, que aquest tipus de símbols no molesten "la major part dels espanyols".

Enquesta sobre els símbols

En aquest sentit, el 28,6 per cent dels espanyols està en contra de la presència de símbols religiosos a l'escola pública, mentre que el 68 per cent manifesten que no és un problema, segons el Baròmetre del Reial Institut Elcano, realitzada a 1.200 persones. Sobre les persones que no veuen inconvenient a l'hora d'exposar els crucifixos en aquestes aules, el 45,2 per cent està a favor i al 23,9 per cent restant li resulta indiferent.

En aquesta mateixa línia, dos guàrdies civils han demanat a la Justícia que retiri la imatge de la Verge del Pilar, patrona de la Benemèrita, de l'entrada d'una caserna situada a la localitat d'Almodóvar del Río (Còrdova).