Zapatero, en una roda de premsa al Palau de la Moncloa al costat del president de Panamà, Martín Torrijos, s'ha referit a aquest assumpte a l'hora d'analitzar els dos anys de govern del president de la Generalitat, José Montilla, dels quals s'ha mostrat satisfet.

"Tenim en marxa el nou model de finançament autonòmic com a conseqüència de l'Estatut (de Catalunya) i tinc la confiança que estem en la recta final per engegar aquest nou model que tant de bo duri molts anys", ha declarat Zapatero.

El Govern ha anunciat que en un termini breu donarà a conèixer a les CCAA la seva nova proposta una vegada conclosa la segona ronda de negociacions amb cadascun dels Governs autonòmics.

Zapatero ha considerat que el nou marc de finançament s'enquadra en "el període afirmació del projecte d'autogovern" que es viu a Catalunya i de modernització del seu potencial econòmic.

Ha respost així en ser preguntat per la reflexió que va fer Montilla ahir, dilluns, en una conferència a Barcelona que "no hi ha cap càlcul polític amb futur, ni cap estratègia guanyadora a Espanya a costa de Catalunya, en contra de Catalunya o sense Catalunya".

Segons Zapatero, l'Executiu està compromès no només a donar resposta als "grans requeriments" històrics que hi havia a Catalunya, sinó amb "els problemes d'avui".

En aquest sentit, ha anunciat que el Govern donarà una "resposta decidida de suport i ajuda" a les dificultats que viu el sector industrial i de l'automoció com a conseqüència de la crisi.

Zapatero ha alabat el "treball seriós" de Montilla a la primera part del seu mandat i ha qualificat de "bona" la relació entre els dos Governs, "sempre que assumim, com jo assumeixo, que defensa els interessos de Catalunya".

Davant dels que critiquen la lentitud de l'aplicació de l'Estatut, vigent des d'agost de 2006, Zapatero ha manifestat la necessitat de "veure-ho amb perspectiva" i de reconèixer que la millora de l'autogovern català s'està aconseguint en un període "molt curt de temps".

El reconeixement del que representa Catalunya per a Espanya des del punt de vista institucional i de la seva projecció cap a l'exterior s'ha posat de manifest amb l'elecció de Barcelona com a seu del secretariat de la Unió pel Mediterrani i amb el trasllat a la ciutat comtal de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT), segons el cap de l'Executiu.

També ha subratllat que Catalunya està vivint el període de més inversió que mai hagi conegut i que aviat temps comptarà amb la xarxa d'alta velocitat més completa i amb un dels aeroports més moderns del món, una vegada que conclogui la remodelació del Prat.

Un altre exemple que ha citat de compromís amb Catalunya ha estat el de defensar de forma "molt ambiciosa" el reconeixement del català "a Espanya, a Catalunya i a la UE".

"Hem fet una tasca transformadora que veurà molt aviat els seus resultats més favorables i més positius", ha resumit Zapatero, que ha afegit que "més que preocupació", Catalunya desperta avui dia una sensació d'"enfortiment i esperança".