Martine Aubry va ser designada ahir nova líder del Partit Socialista (PS) de França, al final d'un Comitè Nacional en el qual els partidaris de la seva rival, Ségolène Royal, van mantenir les seves discrepàncies i van anunciar que acudiran als tribunals per demanar que es repeteixi el procés d'elecció. Aubry -alcaldessa de Lilla (nord de França), de 58 anys, exministra de diversos governs socialistes i autora de la llei de les 35 hores laborals- serà la primera dona a dirigir la formació i substituirà en el càrrec François Hollande, que l'ha encapçalat en els darrers onze anys.

La seva proclamació es produeix després d'una dura batalla amb Royal, de 55 anys, excandidata a l'Elisi i presidenta de la regió de Poitou-Charentes, els partidaris de la qual no han llançat la tovallola i demanen que es repeteixi el procés d'elecció del primer secretari del PS.

Mentre Royal feia una crida a la "unitat" i afirmava que es constituirà com una "força de transformació" dins del partit, Jean-Louis Bianco, el seu braç dret, anunciava un recurs davant la Justícia perquè el procés d'elecció es repeteixi, en particular en les circumscripcions en les quals va haver-hi irregularitats.

El Comitè Nacional del PS, un òrgan del partit on estan representades les diferents corrents internes, va oficialitzar l'elecció d'Aubry per 159 vots a favor, 76 en contra i dues abstencions, un resultat que va ser seguit d'una forta ovació. Mentrestant, a l'exterior, mig centenar de partidaris de Royal portaven banderes en les quals reclamaven un nou referèndum intern.

Els membres d'aquest Comitè van donar per bons els resultats de la votació dels militants de divendres passat, en la qual es va imposar Aubry per un curt marge. Corregit el recompte per una comissió de verificació encarregada d'estudiar les irregularitats denunciades, l'alcaldessa de Lilla va obtenir 102 vots més que Royal, 67.451 davant de 67.349.

En el primer recompte, elaborat divendres a la nit, Aubry s'imposava per 42 vots, un marge que els partidaris de Royal consideraven massa estret, fet pel qual demanaven repetir la votació.

Engrandit l'avantatge de l'alcaldessa de Lilla, els partidaris de Royal no es vam donar per satisfets i van mantenir la seva reivindicació de tornar a donar la paraula als militants.