A falta dels resultats definitius, el "no" va obtenir el 23,57 per cent en una consulta que va registrar una participació rècord pròxima al 72 per cent, una xifra superior a l'esperada per les autoritats electorals. Els col·legis van tancar a les 20.00 hora local d'ahir (mitjanit GMT).

Les últimes enquestes pronosticaven una victòria del "sí" superior al 60 per cent.

Només un partit groenlandès, "Els Demòcrates" -que va obtenir el 16 per cent en els últims comicis autonòmics-, donava suport al "no".

El referèndum és de caràcter consultiu i haurà de ser ratificat després pels parlaments de Nuuk i Copenhaguen, però hi ha un acord implícit de totes les forces polítiques per respectar el seu resultat.

El nou estatut entrarà en vigor l'1 de juny de 2009, coincidint amb els 30 anys de l'autonomia groenlandesa, una de les dues que reconeix el Regne danès; l'altra, les Illes Fèroe, ja van obtenir un estatus similar en 2005.

El referèndum culmina un llarg procés que es remunta 8 anys endarrere i en el que han participat diferents comissions parlamentàries, l'última d'elles una mixta danesa-groenlandesa la proposta final de reforma de la qual es va veure endarrerida per culpa del principal escull en les negociacions: el repartiment dels ingressos del subsòl.

Segons estimacions recents sota el seu subsòl podria haver reserves de cru equivalents a la meitat de les de l'Aràbia Saudita, el que permetria a un país que viu de la pesca i la subvenció anual de Copenhaguen -el 27 per cent del seu PIB- ser autosuficient.

Els dos governs han acordat que la subvenció estatal de 3.200 milions de corones (uns 429 milions d'euros) es reduirà progressivament amb una quantitat que correspondrà a la meitat dels hipotètics ingressos anuals del subsòl que superin els primers 75 milions de corones (una mica més de 10 milions d'euros).

En el cas que la subvenció es redueixi a zero, les dues parts deuran renegociar les seves futures relacions econòmiques.

El nou estatut obre a Grenlàndia l'accés a competències com política penitenciària, policia, tribunals, estrangeria i control de fronteres i transport aeri, del finançament del qual deuran encarregar-se les autoritats de Nuuk una vegada que les assumeixin.

Només sis àrees seguiran sota control danès: Constitució, nacionalitat, Tribunal Suprem, defensa i seguretat, política monetària i de divises, així com la política exterior, si bé les autoritats groenlandeses han de ser tingudes en compte en qüestions internacionals que afectin al seu territori.